Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anja bara tvåa

Annons

Guldet på damsidan gick i stället, precis som vid parallelltävlingen i Stockholm tidigare i veckan, till 17-åriga Maria Pietilä Holmner från Umeå Skidklubb.

- Vilken vecka alltså. Först Flottsbro och nu det här. Man kan lugnt säga att det har gått långt över förväntan. Tidigare har det gått lite upp och ned, men jag har onekligen prickat formen, sade segrarinnan.

Skidvädret i Småland kunde ha varit betydligt bättre. Regnet öste ner och folket som ändå hade tagit sig ut till backen kurade under sina paraplyn. Maria Pietilä Holmner tyckte synd om arrangörerna.

- De gjorde så gott de kunde, men det är klart att det blir ojämnt i backen.

Maria Pietilä Holmner ledde redan efter det första åket, med Anja Pärson på andra plats, 44 hundradelar efter.

- När vi väntade på att få starta andra åket försökte de andra tjejerna på skoj psyka mig och visst var jag nervös. Samtidigt fick jag rapporter nerifrån målet om svårigheterna i backen och när jag väl kom igång flöt det på riktigt fint.

Strax innan hade Anja Pärson gått i mål som ny ledarinna. Sedan var det bara att vänta.

- Fast med tanke på mina misstag blev jag faktiskt riktigt förvånad att jag kunde ta över ledningen. Regnet gjorde också backen riktigt svåråkt. Det är naturligtvis lika för alla, men jag tyckte aldrig att jag fick den rätta känslan som jag hela tiden är ute efter.

- Backarna här i Hestra är det i och för sig inget fel på. Det finns absolut sämre i världscupen, sade Anja Pärson.

Maria Pietilä Holmner drygade i det andra åket ut sin ledning ytterligare och differensen blev slutligen 54 hundradelar.

Bäst av dalatjejerna lyckades Malin Hultdin, IFK Borlänge, som slutade femma, efter att hon varit tredje snabbast i det andra åket, bland annat 15 hundradelar snabbare än Anja Pärson.

Therese Borssén, Rättviks SK, hade meadlj i sikte, men slutade först på nionde plats, nästan en sekund från Anna Ottosson, Ösetrsund-Frösö, på bronsplatsen.

Ny svensk mästare på herrsidan blev Alexander Feinestam, även han från Umeå Skidklubb. Segermarginalen stannade på ynka tre hundradelar. Han har egentligen inte satsat på slalom i år, utan i stället koncentrerat sig på skicross.

- Jag siktade jag på en topp-fem-placering. Nu känns det ännu bättre. Speciellt när jag fick sätta landslagsåkarna på plats, säger han.

På andra plats slutade Oscar Andersson, Sundsvall, och trea blev Johan Brolenius, Tärna IK Fjällvinden.

Charlie Bergendahl, Bjursås IK, följde upp SM-guldet i parallellslalom med att sluta sjua i lördags.

- Första åket var inte bra, jag kom aldrig igång, så till andra åket bestämde jag mig för att köra, säger Cahrlie.

Bergendahl var snabbast av alla i det andra åket och körde upp sig rejält.

- Nu siktar jag på SM-guld i storslalom i stället. Det körs i Gällivare om knappt två veckor och det känns som det är dags för ett guld för mig. Jag har bara SM-silver som bäst tidigare, säger Charlie.

Martin Hansson, Sälens IF låg femma efter det första åket, men körde ur i det andra.

- Jag körde för seger, men åkte ur efter ungefär halva åket. Men banan i det andra åket var kortare och roligare än den första, säger Martin. (DT-TT)

Mer läsning

Annons