Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än finns OS-hopp för Susanna

Annons

I går var det en vecka sedan Susanna Kallur råkade ut för den otäcka smällen i baksidan av låret under ett träningspass hemma i Falun.

Tidningen fick tag på henne när hon precis ätit sin lunch i italienska Formia, där friidrottslandslaget är på träningsläger.

Tidigare hade Susanna avslutat sitt förmiddagspass.

För tränar är precis vad hon gör.

Tidigare än någon trott.

- Varje steg har kommit tidigare än de (landslagsläkare Sven Jönhagen och sjukgymnast Inger Carlsson) trott, de är ganska överraskade att det gått så fort, säger Sanna.

Det började med att Kallur kunde gå redan tredje dagen efter skadan.

- Sedan blev de förvånade över hur stark jag var när jag gjorde tester, säger hon.

I tisdags kunde Susanna till och med jogga lätt.

- Det känns bättre än jag trodde det skulle göra, rehabträningen och läkningsprocessen har gått bra. I dag (onsdag) kändes det väldigt bra, jag kunde till och med studsa över häckar, säger hon.

Sanna är dock noga med att inte ta ut någonting i förskott.

- Hoppas det håller i sig, men det är ingen garanti. Det är fortfarande illa, senan har släppt. Den håller på att hitta tillbaka till sitt fäste, i rumpan. Sven tror fortfarande att det tar tre månader innan jag kan springa, men även han börjar vackla.

Har du någon plan för hur du ska ta dig tillbaka?

- Just nu kör jag från dag till dag. Det är svårt att lägga upp träningsprogram nu, jag vet inte hur låret reagerar. Man får känna efter på morgonen och sedan se vad man kan göra, om man kan göra mer eller mindre än dagen innan.

Vad blir det för typ av träning?

- Jag kör både i vatten och går promenader. Det blir mycket gångövningar, utfallssteg och att gå bakåt. Nu ska vi upp i bergen och gå, det är bra träning att gå uppför. Joggningen blir väldigt korta sträckor. Sedan kör jag mycket med gummirep, "expanders", för att få upp styrkan.

- Det är faktiskt roligare med rehabiliteringsträning än vanlig träning. Det blir så mycket framsteg att glädja sig åt.

Ulf Karlsson följer Sannas utveckling med största intresse.

Och gläds.

- I dagsläget är det omöjligt att säga något om hennes chanser att komma till OS, men troligtvis är det inte så allvarligt som först basunerades ut. Kanske, kanske finns det lite hopp, hittills har det i alla fall varit mer positivt än negativt. Och Sanna är så lättränad att jag inte skulle bli förvånad om hon klarar det, säger han.

Nästa fredag återvänder friidrottslandslaget till Sverige.

Susanna Kallur till Falun - för att fortsätta den långa vägen tillbaka.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons