Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amandas stora steg

Annons

Amanda har varit en av Sveriges absolut bästa ponnyryttare de senaste åren. 2003 fick hon till och med den titeln sig tilldelad.

Tillsammans med ponnyn Edenside Sunshine har hon rönt stora framgångar.

Men när Dalahoppet kör igång i dag, har Amanda två hästar till start. M Carlos, elva år, som hon räknar med att starta i tre klasser och Ohfelia, tio år, som hon sitter upp på i fyra klasser.

- Om det går bra för mina hästar, säger Amanda.

- Annars kan det bli så att jag stryker någon av dem i de högsta klasserna. Går det inte bra i 1.20- och 1.30-hoppningarna, finns det ingen anledning att starta med M Carlos i 1.40.

Amanda har aldrig hoppat 1.40 på tävling tidigare. Det blir premiär för henne. Hennes nya partner, M Carlos, har däremot hoppat även 1.50, med sin förre ryttare - Niklas Arvidsson. M Carlos har varit i Amandas ägo i två månader och Ohfelia i en.

- Jag tror att Ohfelia med tiden blir en mycket duktig hopphäst, säger Amanda.

- Men just nu är det M Carlos jag ställer de största förhoppningarna till. Men det tar naturligtvis tid innan vi lär känna varandra riktigt.

Sex tävlingar har hon hunnit med på M Carlos rygg hittills. Bäst gick det i Norrköping, där ekipaget efter 4+4 fel fick vara med i B-finalen.

- Där gick vi prickfritt, säger Amanda stolt, och klappar om M Carlos, som klipper lite med öronen.

- Vi slutade fyra som bästa juniorekipage.

Amanda gillar M Carlos.

- Han har en bra hjärna, säger Amanda.

- Han ser positivt på allt. Han bestämmer sig för att hoppa - och hoppar. Men lite busig är han ibland, och leker mycket när han får.

Amandas mål är inte en toppplacering i Dalahoppet.

- Nej, mitt stora mål är att få rida junior-EM. Det får man rida ända tills man är 18 år, så jag har chansen i fyra år. Och tar jag mig dit - då vill jag helst vinna också.

Konkurrensen i helgen är hård. 850 uppsittningar görs totalt under tre dagars tävlingar. Runt 200 funktionärer har Falu Ryttarsällskap lyckats skrapa ihop, och de får ett hektiskt veckoslut på "Riksridstadion" på Lugnet.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons