Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda - vilken silvertjej

Annons

Det svenska d-ponnylaget lyckades, mot alla odds, komma på andra plats i lagtävlingen vid EM i Jaszkowo. Segrade gjorde storfavoriten England, men det var inte långt ifrån att Sverige tvålade till dem också.

- Om Mimmi Fajemos häst inte hade klivit på plankan på vattenhindret hade det blivit omhoppning mellan oss och engelsmännen, säger Amanda Kjellberg.

Små marginaler alltså, men silvret är det största som hänt hittills i Amandas karriär. Trots det har hon flera individuella framgångar, med andraplatsen vid nordiska mästerskapen, tidigare i år, och segern i Prins Carl Philips pris förra året, som två av de största.

- EM är lätt det roligaste. Tänk att få gå upp på pallen och känna att man är näst bäst i hela Europa.

Den individuella tävlingen är Amanda inte lika nöjd med. Hon missade att ta sig till final från kvalet och avstod B-finalen för att spara sig till lagtävlingen. Något som visade sig vara klokt.

- Det kändes bättre att spara på Edenside, när vi ändå inte hade chans på någon bra placering individuellt.

Den 14-åriga Ornästjejen är van vid att resa långt till sina tävlingar. De flesta går i södra Sverige eller utomlands. Bland annat är det två NM-tävlingar i Danmark och en i Norge kvar under året.

- Men tävlingen i Norge nästa helg står jag över. Både jag och hästen behöver vila.

Trots sin ringa ålder har Amanda skaffat sig ganska stor rutin från internationella tävlingar. Den nyligen avslutade EM-tävlingen var hennes tredje. Men nervositeten kommer ändå inför varje ny uppgift.

- Innan jag skulle rida in i Globen förra året, dunkade hjärtat så mycket att stängslet jag lutade mig mot gungade, säger hon och ler.

Vid sådana tillfällen kan det vara bra med någon som lugnar ner känslorna. Det är hästen Edenside Sunshine bra på. Hon och Amanda har känt varandra i två och ett halvt år, och båda gör alltid sitt bästa, oavsett uppgiften.

- Vi träffas varje dag, så hon är en av mina bästa kompisar. Hon är lika tävlingsinriktad som jag, säger Amanda.

Pappa Per-Erik och mamma Marie finns också med runt omkring hela tiden. Familjen åker runt i en stor lastbil som fungerar som hästtransport och husbil på samma gång. Om ett år hoppas de åka på en riktig långresa.

- Nästa års EM går i Rom. Det är sista gången jag kan tävla med Edenside Sunshine. Då ska vi ta en individuell medalj, säger Amanda Kjellberg självsäkert.

Fotnot: Med i laget som vann

EM-silver var, förutom Amanda Kjellberg: Alexander Zettergren, Mimmi Fajemo och Sara Nytorp. Lagledare var Louise Haaga.

NILS HOLMQVI5ST

Mer läsning

Annons