Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alvarez hoppas på ett ja i dag

Annons

Han är en av 19 svenska proffsboxare som hoppas att det nu 33 år gamla yrkesförbudet i Sverige ska försvinna.

- Det skulle förändra mycket. Att få boxa på hemmaplan i Sverige är en stor skillnad mot att alltid behöva boxa utomlands.

- Det är ju en självklarhet att danska boxare är mer intressanta för en dansk publik än vad jag är, säger Giovanni.

- Lagarna är dessutom lite underliga. I söndags var det en K1-gala i Stockholm. det är en betydligt brutalare och farligare sport än boxning, i princip allt är tillåtet. men mot den finns inget förbud, säger Giovanni.

Att dessutom dansk proffsboxning just nu upplever en kris som även påverkar Giovannis situation gör inte hans längtan efter en riktig hemmaplan mindre.

- Nej, det är lite frustrerande.

I går kväll kunde dock Alvarez till sin glädje se att han finns med på matchlistan till en gala i KB-hallen i Köpenhamn den 11 april. Hans första match på fem månader.

- Men jag har faktiskt inte hört ett ord från Palles sedan i november eller december, säger han.

Aprilgalan i Köpenhamn kan bli Team Palles sista på länge om det vill sig illa.

- Utan tv-kontrakt och med, som i den senaste galan i Pandrup, knappt 200 åskådare i hallen är det ju rena förlustaffären och det lär inte Team Palle fortsätta så länge med, säger Giovanni.

Själv hoppas han bara få en möjlighet att åka till Danmark och sparra inför sin kommande match.

- Visserligen har jag tränat regelbundet här hemma. Men det är naturligtvis nödvändigt att sparra inför en match.

Enligt nuvarande lagstiftning är ju även sparring förbjuden. Om man inte kallar det K1 och tillåter lite sparkar mellan slagen...

Hur lång tid det tar från Britt Solbergs utredning till den första svenska progalan sedan 30 december 1969 i Göteborg vet ingen i dag.

- Enligt vad jag hör så skulle det kanske kunna bli i juli 2004. Men det är ju inte bara att arrangera en gala, säger Giovanni.

- Det måste finnas folk som kan branschen också.

Unge herr Alvarez, som är 23 år, har varit proffs sedan i december 2000 men bara fått boxa tre matcher det senaste året.

Han har boxat elva matcher, vunnit samtliga, varav sju på knockout. Sex av de sju senaste matcherna har han vunnit före full tid.


TT-Sifo: Ökat stöd för proffsboxning i Sverige

Allt fler vill att proffsboxning ska tillåtas i Sverige.

44 procent av svenskarna - en ökning med 17 procent sedan 1995 - vill att förbudet ska hävas, visar en Sifo-undersökning som TT låtit göra.

För åtta år sedan ställde Sifo, på uppdrag av SVT-sporten, frågan: 'Ska proffsboxningen vara tillåten eller inte tillåten i Sverige?' Då fanns ett massivt motstånd mot att förbudet skulle upphävas

66 procent svarade att sporten inte skulle vara tillåten i Sverige, 27 procent tillåten och 7 procent var tveksam.

Nu har Sifo på uppdrag av TT ställt frågan på nytt och resultatet visar att svenskars syn på proffsboxning har förändrats kraftigt.

44 procent vill nu tillåta sporten i Sverige, 48 procent svarar att den inte ska tillåtas medan 8 procent är tveksam.


HANS DAHL

Mer läsning

Annons