Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alsgaard lägger av

Annons

Alsgaard, som vann den klassiska tremilen och säkrade Norges stafettguld i VM i Val di Fiemme, meddelade sitt beslut vid en presskonferens i Oslo på onsdagen.

- Det är tråkigt, skidvärlden mister en stor profil. Samtidigt förstår jag honom. De senaste åren har han haft svårt med motivationen och jag tycker det är rätt beslut, säger svenske skidåkaren Mathias Fredriksson till TT.

Alsgaard slog igenom 22 år gammal vid OS i Lillehammer då han vann tremilen före Björn Dählie. Efter det har norrmannen vunnit minst ett guld i samtliga åtta mästerskap, en bedrift han är ensam om i skidvärlden.

- Jag känner mig själv och vet när det är nog. Jag har ingen lust att satsa vidare, sade Alsgaard vid presskonferensen.

Mathias Fredriksson fick beskedet via ett SMS av Alsgaard själv.

- Han skrev att han skulle ha presskonferens om att han skulle sluta, det var väl egentligen ingen överraskning. Jag pratade med honom under VM och redan då sade han att det här skulle bli hans sista säsong, säger Fredriksson.

Den senaste säsongen har innehållit toppar och dalar för norrmannen. En cykelolycka på försäsongen gjorde att han kom efter med träningen, i julas blev han sjuk och inför VM hade han problem med ryggen och tvingades bland annat stå över genrepet i Asiago.

Men väl i VM vann han inte bara tremilen utan säkrade också Norges stafettguld när han vann en dramatisk spurtstrid med tysken Axel Teichmann.

Men det finns dock stora möjligheter till att det blir en fortsättning i landslaget för Alsgaard. Landslagstränaren Carl Henning Gran vill anlita Alsgaard som rådgivare i framtiden.

- Det var otroligt roligt att jobba ihop med Thomas. Jag hoppas han kan vara med som en slags rådgivare, säger Gran till NTB.

(TT-NTB)

Mer läsning

Annons