Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpina världscupen väntar

Annons

Både Niklas och Hans, juniorvärldsmästaren som nu gör sin första säsong som senior, har redan hunnit testa världscupen. Tre chanser var har duon fått. Chanser då de insett hur tufft det är att slå sig in i den yppersta eliten. Men också att det bara gäller att ha hundradelarna på rätt sida. I Adelbodens storslalom felades det en ynka hundradel för att Niklas skulle ha kvalat till det andra åket och fått chans att ta sina första världscuppoäng.

För Hans handlade det om att han var två hundradelar från att ta poäng i Hafjells Super-G.

Båda finns idag med i det alpina landslagets träningsgrupp två, men ambitionen är världscupen för både Niklas och Hans.

- Nog ska vi se till att vi utvecklas så det ska bli några världscuptävlingar, lovar både Niklas och Hans. När tidningen träffar de båda friskusarna på deras hotell i Zeermatt med Matterhorns karaktäristiska topp som bakgrund.

Hans inriktning lutar mer åt fart medan Niklas har förutsättningarna att bli nästa svenska storslalomåkare av klass.

Om drygt två månader är det dags för världscuppremiären på Söldens glaciär i Österrike. Där har Sverige en plats mer eller mindre vikt för Fredrik Nyberg. Om den andra platsen är det många som krigar - Patrik Järbyn, Johan Brolenius, Markus Larsson, men också Hans och Niklas.

- Om Niklas åker med normal kapacitet så är det han som tar den platsen, tippar Hans.

För egen del hoppas Hans övertyga så mycket att han får resa med till fartpremiären i Kanada, det då tillsammans med mer eller mindre givna Patrik Järbyn. I USA och Kanada väntar två störtlopp och två super-G.

- Jag ska visa att jag är värd att satsa på, lovar Hans.

För problemet med farttävlingarna i USA och Kanada är kostnaderna för att utöka det alpina landslaget. Det då Sverige inte har mer än en friplats i fartgrenarna.

- Ska man kunna vara med i fart gäller det att få erfarenhet, inte minst om målet ska vara de mästerskap som kommer om några år med VM i Åre som det viktigaste, menar Hans.

När det gäller fartträningen kommer Sverige att samarbeta en del med USA och även det är något som Hans hoppas få ta del av.

-Visst är det världscupen som är målet, men vägen dit går också via resultat i Europacupen, menar de båda.

- Visar Hans de kvaliteter som krävs så kommer han att få åka Lake Louises två farttävlingar, förklarar alpina sportchefen Christopher Granberg.

- Lake Louise är en perfekt backe att börja i, men först måste han visa att han är värd satsningen. När det gäller Beaver Creek så är det en betydligt tuffare backe och för Hans del behöver vi inte ha så bråttom.

De svenska planerna är i stället att han ska debutera i farttävlingarna i Val d´ Isere och Val Gardena. Men som sagt, ingen dörr är stängd för en premiär redan i slutet av november i Kanada för Hans.

- Niklas ligger bra till för att ta en plats i premiären i Sölden. Men vi kommer att köra på tid om den platsen. Utöver Niklas kommer ytterligare en åkare från träningsgrupp två att slåss om den lediga platsen, säger Christopher Granberg och förutsätter att Fredrik Nyberg ska ta Sveriges andra plats i storslalomlaget i premiären.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons