Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpin högsommar

Annons

Med på lägret fanns 22 av landslagets 23 åkare. Bara Ylva Nowén saknades. Bland de 22 finns sex dalaåkare. Tre herrjuniorer och tre damer i landslagets träningsgrupp två.

- Numera är Borlänge bästa dalaklubb. Vi har fyra åkare med, konstaterar Kristina Hultdin. Tillsammans med sin storasyster Malin ingår "Kricko" i landslagets träningsgrupp två.

I juniorlandslaget finns också borlängeduon John Buchar och Niklas Rainer med. Där finns även Moras Hans Olsson.

Sjätte daladeltagare i alpina landslaget är Rättviks Therese Borssén. Trots att hon fortfarande är junior så ingår även hon, trots sin ringa ålder, i landslagets träningsgrupp två.

- När det gäller de olika lagen så har vi i princip de som redan är etablerade i världscupen. De ingår i grupp ett, säger Niklas Carlsson.

- De som är i träningsgrupp två ska först och främst åka Europacup. Via bra resultat där ska de visa att de hör hemma i världscupen redan i vinter. Det gäller till exempel för Malin Hultdin, fortsätter Niklas Carlsson.

För juniorerna är det JVM som är säsongens mål. Var någonstans JVM hamnar bestäms på FIS kongress som i dagarna pågår i slovenska Portoroz.

I Varberg och Ringhals, som ägs av den alpina skidsportens huvudsponsor, har de alpina åkarna, med Anja Pärson och Fredrik Nyberg i spetsen, tränat, varit med på olika sponsorarrangemang, haft presskonferenser men också en hel del information.

- Brännbollsmatchen i går blev onekligen i tuffaste laget, suckade Anja Pärson när FK skjutsade henne till flyget på onsdagsmorgonen.

- Jag ska till Portoroz för att hjälpa Åre med sin VM-ansökan, förklarar Anja.

- De slog ju bara bollen in bland publiken, suckade Hans Olsson, som var planens gigant vad gäller lyrtagning.

För åkarna i träningsgrupp ett väntar nu ett snöläger i österrikiska Kaunertal.

- För vår del blir det snöläger i norska Juvashytta i egen regi under juli och i augusti bär det dit igen med landslaget, säger Niklas Rainer.

Några dagars semester blir det för de alpina åkarna, men så många dagar på badstranden blir det knappast om man villa vara i den alpina världseliten.

- För min del har jag omkring 230 resedagar varje år, säger Anja, innan hon kliver in i Landvetters avgångshall för resan till Slovenien. Dagen därefter väntar en ny lång resa till snön på glaciären i Kaunertahl.

- Där blir det väckning klockan fyra varje morgon för att kunna träna på kall snö, säger Anja.

För hennes del handlar det i vinter om att bredda sitt program med både Super-G och kanske även störtlopp inför VM i schweiziska St Moritz.

- Det kan bli aktuellt att åka kombinationen i VM och då måste jag åka några störtlopp innan för att vara berättigad att starta, förklarar Anja.

- VM är onekligen något som jag också siktar på att nå, säger Malin Hultdin.

I gröngräset utanför Varbergs fästning känns både snöträning och VM väldigt avlägset. Men två dagar senare är flera av de alpina landslagsstjärnorna likafullt på snö.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons