Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpin daldans med vargar

Annons

När Martin Hansson i fjol petades ur landslaget efter att ha gått skadad en dryg säsong, så stod Dalarna utan åkare i A-landslaget.

Men Martin bet ihop, tränade med Norge och tog tillbaka sin plats i A-landslaget. Det efter flera bra resultat i världscupen. När det var dags för VM var Martin åter med i och visade med eftertryck att han hör hemma i eliten.

I år är Martin ensam dalaåkare i det som kallas träningsgrupp ett, det vill säga de åkare som inför säsongen har världscupen som tävlingsarena.

Under världscupen rankas Europacupen och där finns tre tjejer, Therese Borssén, Rättvik samt Borlängesystrarna Malin och Kristina Hultdin. Likaså finns herrtrion Hans Olsson, Mora, samt Borlängeduon Niklas Rainer och John Buchar med. John var den som saknades på sommarlägerets öppningsdag och som skulle ansluta senare. Den nionde dalaåkaren i landslagets alpina träningsgrupper är herr junioren Olof Buchar.

- Under säsongen kommer vi garanterat att släppa fram fler åkare och en som skulle ha varit med om hon inte varit skada är Rättviks Lisa Wilborg, säger damjuniorbasen Björn Lison Almkvist.

Bland damjuniorerna finns falutjejen Ida Hinders som enda dalainslag i nuläget.

För systrarna Hultdin och Therese Borssén handlar det i vinter om att etablera sig i Europacupen och även ta chansen i8 världscupen.

När det gäller damerna så ska Malin Hultdin nu försöka ta sig tillbaka tillvärldscupen efter några tunga år.

- Visst är det mitt mål, men det gäller också att åka bra i Europacupen, säger Malin.

Lillasyster Kristina eller "Krickon" i kompisgänget har samma målsättning.

Men tränarna betonar att det i första hand handlar om att etablera sig bland de främsta i Europacupen för Kristina i vinter.

- Vi har kört några tester och där har hon visat mycket bra testvärden, konstaterar Björn Lison Almkvist.

När det gäller Therese Borssén konstaterar Björn bara att det är den tjejen som redan i vinter kan komma att etablera sig i världscupen.

- Hon var väldigt nära en medalj på JVM i fjol och jag tror hon får sitt genombrott i vinter, säger Björn Lison Almkvist.

- Ifjol gick hon fram rejält i både slalom och storslalom.

- För min del gäller det väl att först etablera mig i Europacupen, säger Tessan försiktigt.

På herrsidan handlar det självfallet i första hand om Martin Hansson, men nu kommer det unga åkare bakom honom.

Både John Buchar och Niklas Rainer är förstaårs seniorer och finns med i det gäng som ska få tävlingserfarenheter i Europacupen i första hand.

- John är en mycket intressant åkare med inriktning mot fart. Visserligen är det långt kvar till världscupen, men inriktningen är uppenbar, säger tränaren Hans Ottosson, som följt John genom junioråren.

- För hans del gäller det att få till tekniken och framförallt i storslalom innan det är dags för mer renodlad fartsatsning.

Niklas Rainer är den åkare som fått prova på mest Europacup av fjorårsjuniorerna och det är en allroundåkare som tränarstaben hoppas ska få till det i vinter.

- Kapaciteten finns, det gäller bara att det ska lossna, säger Hans Ottosson och herrarnas chefstränare Christopher Granberg.

När det gäller Hans Olsson från Mora så beskrivs han som en oslipad diamant.

- När han samlar ihop sig och är fokuserad, då är han av världsklass, säger Hans Ottosson berömmande.

- Han har en otrolig vilja som driver honom framåt, fortsätter "Otto", om Hans som fortfarande är junior.

Den nionde dalaåkaren är Olof Buchar som har två år kvar som junior.

- De äldre killarna får allt se upp för honom i vinter, säger "Otto" om Olof som med sina starka fjolårsresultat övertygade tränarna att han var en man för juniorlandslaget.

Under tre dygn finns nu hela det alpina landslaget i Kolmården för det traditionella sommarlägret, ett läger som inleddes med vargar och höghöjdsbana.

- Vi har i år ökat ut lagen och satsar nu mot vintern, men också redan mot VM i Åre 2007. Det är den satsningen vi nu gör som ska bära frukt i VM och åren därefter, säger nya alpina landslagschefen Niklas Carlsson.

På plats i Kolmården finns ytterligare två dalainslag, Lasse Kjällberg, som nu lämnat pisterna för att i stället jobba med den kommersiella delen runt ett av Sveriges framgångsrikaste landslag.

Den andra är en doldis, Jan Hedlund från Sälen, som i vinter kommer att resa med Europacuptjejerna och sköta deras utrustning, men också finnas med som en tränarresurs.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons