Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allan - en skidstjärna från förr

Annons

- Men jag fick faktiskt följa med till olympiaden i Cortina 1956 också, säger Allan, som i dag, 72 år gammal, bor i en röd liten stuga i Storsätern med hustrun Gunhild.

- Fast den gången var jag bara reserv och fick titta på.

Allan är inte infödd Idrebo.

Han är född i jämtländska Offerdal, och flyttade med sina föräldrar till Idre vid sex års ålder. Och tillnamnet "Lappen" har han inte fått för intet.

- Nej, jag är faktiskt same. Har sysslat med renar i stort sett i hela mitt liv.

Allan började tävla på skidor som tonåring.

- Det var Idretävlingarna som lockade mig. Och där gick det bra. Så jag började satsa på skidåkning på heltid under vinterhalvåret, säger Allan.

Under hela 50-talet var han med och tampades i spåren. Så småningom blev det också landslaget. Och slutligen även starten på tremilen i Squaw Valley 1960. Där fick han starta på tremilen och slutade som 13:e man - något som inte uppmärksammandes speciellt mycket här hemma i Sverige

- Det var ju dubbelt svenskt i täten, säger Allan. Sixten Jernberg vann före Rolf Rämgård. Så det var de som fick rubrikerna.

Annars var Allan rätt så framgångsrik just runt 1960. Han blev bland annat tvåa på SM-tremilen.

- Men mina främsta internationella framgångar var nog när jag blev fyra på femmilen i Lathis och sexa på 15 kilometer i "Kollen".

Någon fortsättning som skidåkare efter 1960 blev det inte. Som 30-åring beslöt sig Allan för att stadga sig.

- Det var kärleken, säger han och ler. Jag gifte mig, och då hade jag inte tid med skidorna längre. Då gällde det att börja försörja sig.

Fyra barn blev det så småningom. Tre pojkar och en flicka.

- Men ingen av dem har visat något intresse av att tävla på skidor, säger Allan.

Allan var sjuk i våras. Hade magsår och fick opereras i Mora. Men i dag ser han pigg ut. Och att han hänger med i vad som sker på skidfronten är det ingen tvekan om.

Han pratar om Fredrikssons och Elofssons chanser i VM och om att Brink varit sjuk. Han pratar också om nymodigheter som fristil, som han från början tyckte var rena löjan.

- Men nu har jag vant mig vid det. Det går ju väldigt fort med den nya stilen.

Och nu blir det SM för Allan. Som publik.

- Naturligtvis ska jag upp på Idre Fjäll och se SM-längdtävlingarna. Finns SM så nära, ska jag naturligtvis ta chansen, säger Allan.

Några förmåner som Idres enda internationellt kända skidstjärna har han dock inte fått.

- Nej jag får nog betala mina biljetter själv.

Fullt så illa är det dock inte. Tävlingsledaren på längdsidan, Per Harrysson, lovade på stående fot att ordna vipbiljetter till Allan, när han på tisdagskvällen insåg att Allan var bortglömd.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons