Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig på en onsdag?

Annons

- Att vi har erbjudits en tävling onsdagen den 8 mars är alldeles riktigt. Men vi har definitivt inte tackat ja ännu, säger Skidspelens ordförande Lars Eggertz.

- Just nu är det ytterst osäkert om vi kommer att göra det. Om vi kan , vill och vågar ta risken. Det handlar ju om ett mycket stort ekonomiskt vågspel, säger Eggertz.

- Nu ska vi först koncentrera oss på att göra helgens tävlingar så bra det över huvud taget går. Sedan har vi ett styrelsemöte den 30 mars och då måste vi vända och vrida på precis varje del, innan vi bestämmer oss och ger svar.

I det program FIS, efter mycket pusslande fram och tillbaka, presenterade i går, arrangerar Borlänge en sprinttävling på Romme den 7 mars.

Dagen efter ska Falun, enligt FIS-programmet köra en dubbel jaktstartstävling.

- Det kan vi naturligtvis inte göra som en kvällstävling utan det är dagtid som gäller. Och hur mycket publik kan det bli en vardag mitt i veckan, undrar Eggertz.

Dessutom faller hela konceptet med en skidspelsvecka där en rad sidoaktiviteter ska bidra till helheten.

Nu är helheten i stället fyra världscuptävlingar i Dalarna på fem dagar.

Enligt ordförande Lars Eggertz är det inte bara skidspelsarrangörerna som har bollen.

- Nej, nej. En första förutsättning för att vi ska tänka på det här ekonomiska vågspelet är ett mycket starkt kommunalt stöd. Dessutom måste skidförbundet också ta sitt ansvar.

Eggertz behöver nämligen inte backa filmen speciellt långt för att känna ekonomisk oro:

- Nej, det räcker med att titta på förra vintern, när vi körde en endagstävling på trettondagen. Den tävlingen innebar en ekonomisk smäll på 700 000 kronor. Och nästa är handlar det om en tävling en vardag när de flesta arbetar eller går i skolan. Då lär det bli ännu svårare att locka stor publik.

Vad kan få er att tacka ja?

- Som jag sa att kommunen backar upp oss ekonomiskt och att även skidförbundet gör det. Dessutom kan ju de fyra tävlingarna i Dalarna innebära en möjlighet till större sponsorintäkter. Men det vill jag se först, säger Eggertz.

Borlänge, som åter får arrangera en sprintävling, har naturligtvis dragit en rejäl vinstlott.

Sprint är ju den mest framgångsrika grenen för svenska längdåkare just nu och också den som år dragit riktigt stor publik.

Anledningen till Faluns och skidspelens problem är att Sapporo arrangerar för-VM den först tilltänkta skidspelshelgen.

Efter de fyra loppen i Dalarna kör världscupen två norska tävlingar; sprint i Drammen och sedan Holmenkollen.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons