Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldersgränsen höjs i Kortvasan

Annons

Bakgrunden till beslutet är nya riktlinjer som tagits fram av Svenska skidförbundet, med målet att tävlingshetsen ska lindras till förmån för att göra skidsporten rolig för alla unga åkare.

Kortvasan är visserligen ett motionslopp, som många kommit att se som en möjlighet till en familjeskidtur i klassiska spår. Men de senaste kortvasorna har visat att långtifrån alla förstått motionstanken. Det har i vissa fall övergått till ren tävling - i extrema fall med föräldrar som allt för ivriga påhejare.

- När det blir så vore det konstigt om vi i skidförbundet skulle anse det lämpligt att elvaåringar åker tre mil, ofta med temperaturer ute längs spåret som är lägre än vi tillåter i våra vanliga tävlingar. Det här beslutet har tagits fram i samråd med läkare och fysiolog, säger Saila Quicklund, ungdomsansvarig i skidförbundets längdkommitté.

Saila berättar att kommittén var helt enig i beslutet angående höjd ålder för att få delta i Kortvasan.

Samtidigt beklagar hon det hela.

- Jag är en vän av Vasaloppet. Kortvasan har för en hel del unga fungerat precis som tänkt, med ryggsäck och stopp längs spåret för fika. Men många har tagit loppet på fel sätt.

Saila Quicklund har föreslagit en kortvariant av Kortvasan, för att ungdomar ändå ska få chansen att åka in under "I fäders spår"-devisen. Men den idén har hittills stupat på Vasaloppets speciella logistik, med brist på parkeringsmöjligheter bland annat.

- Men vi vill samarbeta med Vasaloppet även i framtiden, så förhoppningsvis ska det gå att hitta en lösning på det här.

Rolf Hammar, Vasaloppets generalsekreterare och tillika styrelsemedlem i Svenska skidförbundet, har förståelse för beslutet om höjd åldersgräns i Kortvasan.

- Om man ser det i det stora perspektivet är det ju så att vasaloppsarrangemangen är en del av skidförbundets verksamhet. Elvaåringar ska inte åka tre mil på tid. Därmed får vi, på gott och ont, foga oss i de beslut som tas, säger Rolf.

Men han tycker ändå att det är synd att Kortvasan i det här fallet räknas som en tävling, trots att det är ett motionslopp.

- Den stora frågan är väl egentligen: Vad är motion och vad är tävling? Det vi har velat erbjuda är en skidupplevelse. Men faktum är väl att en del har tagit det som något av ett mandomsprov, så personligen tycker jag att det här beslutet är rätt.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons