Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut ekonomisk kris i Falu BS

Annons

Läget är så akut, så allvarligt, att kvällens årsmöte med stor sannolikhet bara kommer att inledas för att sedan ajourneras till i slutet av augusti.

- Anledningen är att klubben just nu har skatteskulder på cirka 200 000 kronor. Den nuvarande styrelsen vill ha ytterligare ett par månader på sig för att försöka städa upp så gott det går.

- Vi vill inte att någon ny ska gå in i styrelsen med risk för att bli personligt betalningsansvarig, säger Ericsson.

BS-ordförande Ericson vet. Han är jurist i det civila...

Bara de två senaste säsongerna har Falu BS-bandyn gjort ett underskott på cirka två miljoner kronor.

Säsongen som gick hade Falu BS budgeterat med ett överskott på cirka 750 000 kronor.

Den förhoppningen slog fel med nästan exakt två miljoner kronor...

Hur har det kunnat gå så snett?

- Förklaringen är i stort sett en enda: Sponsorintäkterna. Efter den mediokra säsongen när vi var på väg att åka ur hade vi, med "Obbe" tillbaka kalkylerat med att öka från 3,2 till fyra miljoner. Men fyra miljoner blev bara 2,3.

- Övrigt handlar det faktiskt bara om smärre skillnader mellan vår budget och det verkliga resultatet.

Vad beror den minskningen på?

- Dels beror det på att vi kanske överskattade vårt marknadsvärde. Vi gjorde det klassiska felet att räkna med pengar innan vi hade dem. Sedan har vår egen organisation varit otillräcklig.

Hur akut är egentligen er kris?

- Den är akut, det blåser verkligen hårt om oss just nu. Mest akut är självklart skulden till skattemyndigheten. Men vi för en dialog och har nyligen gjort en stor avbetalning.

Hur ser du i dag på att ni trots er ekonomiska situation fick elitlicens för ett par månader sedan?

- Tja, vad ska man säga. Hade vi varit en fotbolls- eller ishockeyklubb hade vi nog inte fått det. Men jag tror bandyns situation är lite annorlunda. Vi fick licensen tack vare den lösning av problemen som vi presenterade. Och hade vi degraderats hade vi definitivt inte kunnat lösa problemen.

Med facit i hand: Hade ni egentligen råd med Sergei Obuhov?

- Det hade vi självklart inte. Han är världens dyraste bandyspelare. De extra inkomster i form av ökade publiksiffror vi trott på uteblev nästan helt.

- Men vi hoppades naturligtvis och när alla ropade efter "Obbe" var det svårt att säga nej. Men det är som sagt lätt att vara efterklok.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons