Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktuell för landslaget

Annons

Nyligen blev hon silver- och bronsmedaljör på JSM i friidrott. Placeringar som kan leda till att hon får åka med juniorlandslaget till Finnkampen i slutet av augusti. Besked väntas inom kort.

- Det vore jätte kul att få åka till Helsingfors och Finnkampen, säger Sofia, som väntar med spänning på beskedet från landslagsledningen.

Vid Junior-SM i Sollentuna inledde Sofia friidrottstävlingarna med en bronsmedalj på 2000 meter hinder, och dagen efter följdes bronset upp med ett silver på distansen 3000 meter.

- Jag siktade på att ta en medalj i Sollentuna och blev mycket nöjd att jag lyckades ta ett silver på 3000 meter, säger Sofia och fortsätter:

- Egentligen trodde jag att det var på hinderdistansen som jag hade bättre chans att ta en medalj. Därför kändes det extra kul att det blev en andra plats på 3000 meter.

Något förvånad var det Sofia som tog kommandot vid 3000 meters loppet. I ungefär 2700 meter var det hon som låg i täten och hon tycktes gå mot segern, men på slutet blev hon passerad av ettan i loppet, Kim Blomkvist från Ärla IF.

- Mina resultat i friidrotten sporrar mig att höja mig ett snäpp inom sporten och kanske blir det en sådan satsning till nästa år. Men till vintern är det skidåkningen i IFK Mora som gäller, säger hon.

Den 20 augusti inleder hon sitt fjärde år på skidgymnasiet i Mora och i år har hon hittills sluppit några besvärliga skador. I fjol hade hon problem med ett vänster knä som övertränats, vilket innebar att det blev mycket rullskidor som träning för att låta knät få en viss vila.

Trots en jobbig inledning på säsongen, så kunde hon ändå återhämta sig och visa framfötterna under våren vid JSM i Ljusdal. Där blev det bland annat en femte plats i 10 km klassisk stil.

- Jag gillar inte någon åkstil mer än någon annan, dock trivs jag som bäst när jag får åksträckor omkring milen eller något längre.

Hon har två år kvar innan hon tar klivet in i senioreliten på skidor. Om det blir friidrott eller skidor i den satsningen återstår att se, men mycket talar för att svaret inte är allt för långt borta.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons