Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkade på fängelse för Brages förre orförande

Annons

Åklagarens och försvarets slutanföranden visade på totalt olika ståndpunkter.

Klart är dock att cirka 1 180 000 kronor betalats av Brage till FIFA-agenten Ivan Benes i Danmark. Frågan är bara om dessa pengar gick vidare som löner till de tre jugoslaviska spelarna och om Hans Eriksson kände till detta.

– Dokumentet ”Letter of Intent” är nyckeln till att förstå vad betalningarna till Danmark avsåg, menade Ström.
Med facit i hand menade hon att det som stod i det avtalet fullföljts till punkt och pricka. Därmed saknar de invändningar försvaret haft om dokumentets giltighet betydelse.

Bland annat fick Radinovic 25 000 kronor netto i månadslön i januari och februari, innan det formella avtalet skrevs. Något sådant kom heller inte till stånd förrän efter man träffat FIFA-agenten.

När det gäller de övriga spelarna ska fakturor rubricerade som ”Finding fee” och ”Commission” i stället handlat om löner maskerade på detta sätt.

Klubbens möte med skattemyndigheterna efter det att revisorerna påpekat på oklarheter avfärdade Ström som ett spel för gallerierna.

Hon menade att det handlar om två fall av grovt skattebrott. Och inte enbart på grund av de höga summorna.

– Det har gjorts med förslagenhet och planering. Det har varit svårupptäckt på grund av vilseledande bokföring.

Advokat Borgblad riktade in sin plädering på bristande trovärdighet hos åklagarens vittnen.

– Bortsett från Milan är trovärdigheten mycket låg. Alla vittnar i egen sak.

Radinovic driver själv ett skattemål och hans enda chans är att visa att pengarna kommer av ett nettoavtal. Annars får han skatta.

Borgblad menade att det troliga är att Benes lurat Brage tillsammans med spelaren Vito Stavljanin och eventuellt Radinovic.

Om det visar sig stämma skulle hans FIFA-licens sitta mycket löst.

Borgblad visade en komplicerad skiss för att åskådliggöra de inbördes relationerna och avtalen som fanns mellan klubbar, Benes och spelarna. En härva som Brage inte känt till.

Vid värvandet av Stavljanin förmedlades kontakten med honom av en person man sedan fick höra obehagliga maffiarykten om.

Brages ansvariga Kjell Björklund blev livrädd och man oroade sig också för konsekvenserna för klubben – att anlita icke FIFA-agenter är otillåtet. Därför såg man ingen annan utväg än att anlita en auktoriserad agent.

– Ironiskt nog drogs man i och med det ännu längre in i skumma affärer.

Att ”Letter of Intent” som åklagaren hävdar skulle vara ett bindande avtal är absurt med tanke på omständigheterna, menade Borgblad. Likaså att Radinovic skulle vara fri från sin moderklubb.
– Att Röda Stjärnan skulle ha lämnat honom gratis är helt orimligt.

Borgblad menade att det inte framkommit något som visat att Eriksson vetat om eller deltagit i olagliga transaktioner. Tvärtom har han vidtagit åtgärder när han blivit medveten om eller misstänkt att saker inte varit som de borde.

Det åtalade Hans Eriksson fick sista ordet och rösten var nära att brista när han berättade om känslorna under rättegången.
– Förhöret med Benes berörde mig mest illa. Jag har alltid gett fullt förtroende åt mina medarbetare och fått det tillbaka. Han var FIFA-agent, men gjorde ändå tvärt om.

– Men väntan har varit värst för mig och min familj, avslutade han.
Dom faller den 8 mars.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons