Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AIK och Djurgården köper Råsunda tillsammans?

Annons

I svensk fotboll är AIK och Djurgården rivaler och konkurrenter. I Solna kan de bli samarbetspartners.

De båda fotbollsklubbarna har inlett förhandlingar om att gemensamt köpa nationalarenan Råsunda från Svenska fotbollförbundet.

- När Stockholms stadion inte längre är ett alternativ är Råsunda bästa lösningen, säger Tommy Jacobson, vice ordförande i Djurgården Fotboll AB.

Det är för Djurgården som behovet av en egenägd arena är som mest akut. Stockholms Stadion motsvarar inte de riktlinjer som dragits upp av Europeiska fotbollförbundet för internationella matcher och av Svenska fotbollförbundet för den så kallade elitlicensen.

En ombyggnation är nödvändig, men i dagsläget omöjlig med tanke på Stadions k-märkning och att den även kan användas för andra idrotter, som friidrott och speedway.

I ett remissvar till Svenska fotbollförbundet fastslår Stockholms stad - som äger arenan - att man inte anser det troligt att Stadion kan byggas om för enbart fotbollsbruk, så att den motsvarar de ökade kraven.

Därför kan samarbetet med AIK bli mer än en stilla förhoppning. I går offentliggjorde klubbarna att man inlett samtal med Svenska Fotbollförbundet om att tillsammans köpa loss nationalarenan i Solna. (TT)

Fotbollförbundet har tillsatt en förhandlingsgrupp som leds av styrelseledamoten Bengt Madsen, och förhoppningarna är att förhandlingarna ska vara klara före midsommar.

- Då vill vi veta om vi kan köra eller inte, säger Sanny Åslund, vd för AIK Fotboll AB.

Får inte ens korvkronor

Enligt Åslund och Jacobson är en egenägd fotbollsarena en förutsättning för att på sikt kunna förbättra sina ekonomiska resurser rejält. I dagsläget hyr AIK Råsunda av Svenska fotbollförbundet medan Djurgården hyr Stadion av Stockholms stad. Det innebär att klubbarna endast får sina matchintäkter genom biljettförsäljningen.

Pengarna för försäljning och servering uteblir.

- Vi får inte ens korvkronorna på våra egna matcher. Men med en egen arena skulle vi få tillgång till alla intäkter, säger Tommy Jacobson.

En egenägd arena skulle också öppna möjligheten för olika evenemang utöver fotbollsmatcherna, som konserter eller sponsorsarrangemang.

Fortsatta landskamper

För AIK skulle köpet vara strikt ekonomiskt grundat eftersom man redan har tillgång till Råsunda. För Djurgården är Råsunda ett alternativ eftersom man inte anser det möjligt att bygga en helt ny arena, av flera orsaker. Dels har Hammarby uppvaktat Stockholms stad om ett nytt fotbollsstadion, vilket sannolikt begränsar stadens resurser. Dels är riskerna med en redan befintlig arena betydligt mindre.

- Den är redan i drift och fungerar. Nu delar man på riskerna, men tjänar lika mycket på sina egna matcher, säger Jacobson.

Ett av Svenska fotbollförbundets krav för att sälja Råsunda är att nationalarenan fortfarande är öppen för landskamper - en lösning som klubbarna inte motsätter sig.

- Det finns med som en punkt i förhandlingarna. För oss är det bara positivt med landskamper på Råsunda, säger Åslund.

Vilken prislapp det kan bli tal om vill ingen av parterna avslöja.

- Men vi vet ganska klart vad arenan är värd, säger Tommy Jacobson.

Jakob Sillén/TT

TT

Mer läsning

Annons