Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AIK i skamvrån

Annons

Att AIK skulle få spela söndagens ödesmatch mot Örgryte inför tomma läktare var redan klart, då AIK Fotbolls styrelse själva tog det beslutet tidigare under fredagen.

- Vi var tvungna att göra en tydlig markering, säger Lars Rekke, styrelseledamot i AIK Fotboll AB.

- Det hade kanske varit bekvämast att överlämna ärendet till TU helt och hållet, men det här är ingen självpåtagen bestraffning utan en åtgärd som syftar till att visa att AIK tar avstånd från den typ av uppträdande vi såg i måndags.

Några timmar senare fick AIK-fansen nästa smäll.

Fotbollsförbundet dömde klubben till en match utan publik samt en eventuell kvalmatch, vilket gör att supportrarna missar säsongens återstående hemmamatcher på Råsunda.

Björn Ahlberg kommenterar beslutet:

- Våldets art och den noggranna planeringen gör att vi ser mycket allvarligt på det här. Vi hade kunnat döma att några matcher även nästa säsong skulle spelas med tomma läktare, men vi anser att det förmildrande att AIK nu arbetar hårt för att få en lösning på problemen, säger han.

I domen kan man läsa att "våldet tycks nu har spridit sig in till de fotbollsarenor där förövarna uppehåller sig. Inget tyder på att de avser upphöra med sin verksamhet, utan tvärtom synes framgå av olika uttalanden att våldet i dessa kretsar förskönas och rättfärdigas. Ett sådant förhållningssätt är fullständigt oacceptabelt, orsakar fotbollen allvarlig skada och måste därför förhindras".

För AIK som fotbollsklubb är läktarproblemen långt ifrån isolerade till måndagens urspårade derbymatch. Klubben har tidigare haft stora problem med oroligheter både på och utanför arenorna.

Fredagens egna beslut är "ett första steg" i AIK:s plan att komma till rätta med problemen, säger Rekke:

Arbetet pågår redan i dag och kommer att innefatta en lång rad saker. Bland annat handlar det om rent praktiska ting, som hur vi arrangerar övervakning och hur vi kan samarbeta bättre med polis, sociala myndigheter och Solna kommun. Sedan finns det aspekter som är mer flytande - och där handlar arbetet om att etablera goda värderingar inom AIK och AIK:s omgivning.

Där är relationen med supportrarna en väsentlig del.

- Vi måste lägga ner stor kraft på våra supportersektioner och visa att vi står för sportsliga, moraliska värderingar.

AIK har nu dubbla chanser att överklaga besluten. Att spela matcherna utan åskådare kan överklagas till förbundsstyrelsen och bötessumman till Riksidrottsnämnden senast den 15 november.

AIK lät meddela redan innan domen att de skulle acceptera beslutet vad det än blev. Lars Rekke igen:

- Det vi har sagt, det gäller. Vi har ett styrelsemöte på tisdag där vi ska diskutera konsekvenserna av påföljden, men jag har väldigt svårt att föreställa mig att vi ska överklaga. (TT)

NICLAS JOHANSSON JAKOB SILLÉN

Mer läsning

Annons