Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adam från Falun debuterar i VM

Annons

I två år har Gök-kedjan i Balrog IK varit en av svenska elitseriens mest fruktade. Den har fått sitt namn från första bokstaven i de tre spelarnas efternamn: Adam Grane, Hannes Öhman och Mika Kohonen.

Bara en svensk och två finländare. Och alla tre ska spela innebandy-VM i Helsingfors. Grane för Sverige, de båda andra för Finland.

Sverige och Finland är innebandyvärldens två enda tungviktare och alla initierade skulle bli mycket förvånade om finalen i utsålda Hartwall Arena inte spelas mellan dessa båda länder. En sådan match kan sluta precis hursomhelst, och kanske är Finland tack vare hemmaplan lite favorit.

- Det vore verkligen en dröm med en final mot Finland, Hannes och Mika. Tänk 15 000 galna finnar på läktaren. De kommer att hjälpa fram Finland rejält, men jag tycker ändå att vi är ett bättre lag och att vi bör vinna, säger Adam Grane.

Själv har han skyndat långsamt. Han började karriären i IBF Falun och flyttade sedan till Karlstad för två säsonger i Sjöstad IF. Därefter blev det Botkyrka och Balrog IK. Där har den 28-årige rörmokaren just avslutat sitt fjärde år, och den slutade med snöplig SM-finalförlust i sudden death mot Pixbo.

I VM ska han ha revansch.

- Det ska bli spännande att få spela VM, och jag har väntat länge på att få chansen i landslaget. Jag har ju legat på gränsen ett bra tag och varit reserv ett antal gånger, säger han.

Adam Grane är en av spelarna bakom Balrogs lyft de två senaste åren. För ett par veckor sedan utsågs han välförtjänt till ''Årets spelare'' i sin klubb, och då ska vi veta att konkurrensen från bland annat de två finländska superstjärnorna Mika Kohonen och Hannes Öhman är jätteskarp.

- Jag har en fantastisk omgivning i Balrog, det måste jag säga. Men jag har under alla år också jobbat hårt för att förbättra mig. Jag vill hela tiden utvecklas. Därför känns platsen i VM-truppen som en skön belöning för allt slit, säger han.

Hur ska det bli att kanske spela VM-final mot de två spelare som du till vardags får passningar ifrån och besegrar svenska elitserielag med?

- Det vet jag inte, men jag tänka mig att det kommer att kännas lite annorlunda. Fast det ska bli roligt att sätta dem på plats om det nu blir en final.

Adam Grane, Hannes Öhman och Mika Kohonen kommer att spela tillsammans i Balrog IK till hösten också, alldeles oavsett hur det går i VM. Samtliga har skrivit på nytt kontrakt med Botkyrkaklubben.

- Jag tar ett år i taget. Det har jag alltid gjort. Jag skriver bara ettårskontrakt, säger Adam Grane och flinar.

Han hade ett guldläge vid förhandlingsbordet tidigare i våras. ''Årets spelare'' i Balrog gjorde imponerande 44 mål och 9 assist under säsongen.

Frågan är bara om svenska landslaget kommer att dra så mycket nytta av hans målfarlighet under VM. Det är tveksamt om förbundskaptenen Peter Kokocha kommer att satsa helhjärtat på truppens enda debutant när det väl drar ihop sig. (TT)

TT

Mer läsning

Annons