Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Action och ös i nya skiercross

Annons

Tävlingen i Tandådalen är den första av tre deltävlingar i serien, som har en sammanlagd prissumma på 160 000 kronor att fördela.

Skiercross kommer mer och mer. Nästa år vill skidförbundet köra världscup i skiercross, som är en alpin skidgren, där fyra åkare, i likhet med snowboardgrenen bordercross, tävlar i varje heat och där två går vidare.

Så här säger Kaj Zackrisson, VM-tvåa i extremskidåkning 2001, om skiercross:

- Skiercross är en ren action, man mot man, råracing där det gäller att vara först ner, säger Rättvikskillen Kaj Zackrisson, VM-tvåa i extremskidåkning 2001, om skiercross.

Flera av de svenska deltagarna i Tandådalen tillhör den absoluta världseliten i skiercross.

Hemmaåkaren Peter Lind blev världsmästare 2000, Magda Jonsson, Nora, blev tvåa i X-games 2001 och Sverre Liliequist, Stockholm, väletablerad skidåkare och känd bland annat från Gladiatorerna, är några av de svenskar som kommer att tillhöra toppen av Saab Crossmax series.

Nämnas kan också Jon Örarbäck, som är ett av Sälens stora hemmahopp. Även Niklas Sundqvist, Bjursås, förväntas blanda sig in i toppstriden.

De två återstående deltävlingarna körs i slutet av april, dels i Åre 19-20 april och finalen i Lindvallen 26-27 april.

Herrsegraren i Tandådalen får 15 000 kronor och den som vinner bland damerna får en pris- check på 5 000 kronor.

- Men tävlingen i Tandådalen är inte bara ära och prispengar, utan den som lyckas bra har också chans att få åka X-games i USA i slutet av januari, meddelar pressansvarige Tove Liliequist.

- De som kör bra i hela serien har också chansen att kvalificera sig till en världsfinal, som avgörs i alperna till hösten, tillägger Tove.

I dag körs tidskvalet och den stora finalen i Tandådalen avgörs lördag eftermiddag.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons