Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7001 skäl att jubla

Annons

De allmänna spekulationerna var att bara tre ogiltiga längdhopp kunde stoppa svenskan från att vinna nationens tredje VM-guld i friidrott - och det var nära att olyckskorparna fick rätt.

Klüft inledde längdhoppet med två övertramp, som båda var i närheten av hennes personliga rekord (6,86).

Inför sista loppet satte ''Carro'' ut sin tygåsna Ior på ansatsbanan för att vaka över hennes sista hopp:

- Han brukar sitta där, men jag hade glömt honom i de två första hoppen. Nu fanns han där inför det sista och han sade till mig att jag ju gör det här för att ha skoj.

Men innan hoppet såg Klüft inte alls ut att ha skoj, hon kastade ilsket av sig sitt överdragslinne innan hon började ladda upp för sitt hopp.

- Jag var väldigt nervös, erkände hon efteråt.

Svenskan tog fart mot plankan och hoppade med nästan två decimeters marginal.

Ändå flög hon 6,68 meter, Växjötjejens näst längsta hopp i en sjukampstävling. När Klüft fick se längdresultatet blinka fram på resultattavlan, landade hon sig ned på marken och anspänningen släppte:

- Då lossnade allt.

Mardrömmen efter de första två övertramp var över.

- Det var väldigt snabba banor och jag hade fått flytta tillbaka ansatsen en och en halv fot redan under inhoppningen. Efter första hoppet flyttade jag tillbaka två fot till, och inför det sista fick jag flytta tillbaka ytterligare två fot. Jag fick backa jättemycket, berättade Klüft.

Säkerhetshoppet gav seger i grenen, en i stort sett säkrad guldmedalj och nytt hopp i jakten på drömgränsen 7 000 poäng.

I spjut klämde Klüft till med 48,24 i sitt första kast och ökade sedan på till 49,90, bara 34 centimeter från det personliga rekordet. Det gjorde att 7 000-poängsgränsen fanns inom räckhåll inför 800-metersloppet. Men för att nå dit behövde Klüft sätta sitt femte personliga rekord på två dagar.

Hennes personliga rekord på 2.13,03 behövde putsas med 82 hundradelar.

Uppladdningen blev den sämsta möjliga då två kontroversiella diskningar i herrarnas kvartsfinaler på 100 meter gjorde att sjukamperskornas avslutningsgren blev drygt 20 minuter försenad.

- Nervositeten och koncentrationen försvann ett tag då, men när det blev lopp var den tillbaka.

Tjejen utan begränsningar klarade det också det sista hindret och sprängde drömgränsen med minsta möjliga marginal. Klockan stannade på 2.12.12 - vilket gav slutpoängen 7 001 poäng.

Det var elva år sedan någon dam gjorde över 7 000 poäng i en sjukamp. Bara världsrekordhållaren Jackie Joyner-Kersee och

Larisa Nikitina har klarat av det tidigare.

- Men jag tänker inte på rekord eller 7 000 poäng, jag sätter inga gränser för mig själv. Jag ville bara göra ett bra lopp på 800 meter, men visst är det häftigt att ha gjort över 7 000 poäng.

Klüft var också bara fyra tiondelar från att radera ut sovjetiskan Nikitinas Europarekord (7 007).

- Det kan bara vara bra, det där rekordet kan jag slå någon annan gång.

Jackie Joyner-Kersees fenomenala världsrekord på 7 291 poäng är hellre inget som Klüft ödslar tankekraft på:

- Jag är ju bara 20 år, om jag någon gång slår det där rekordet så gör jag det. Och om jag inte slår det så gör jag inte det.

Att Klüft är världens just nu överlägset bästa sjukamperska visade hon med eftertryck under den magiska helgen på Stade de France i Paris.

Trots att världsettan Eunice Barber gjorde en av sina bästa sjukamper och slog sitt eget världsårsbästa med nästan 100 poäng var hon chanslös mot Carolina Klüft. Fransyskan fick ge sig med hela 246 poäng jämfört med svenskan, 7 001 mot 6 755.

- Carolina var oerhört imponerade och väldigt talangfull. Vår nästa möte blir med all säkerhet i OS nästa år, sade Barber efter att ha gett Klüft en segerkram.

Efter att guldet var klart och segerpremien på 60 000 dollar var säkrad kungjorde Klüft - återigen - att hon inte kommer att tävla i den individuella längdtävlingen.

- Jag känner nu att jag aldrig skulle fixa det, ni förstår inte hur trött man känner sig efter en sjukamp. Det känns ungefär som någon hade stoppat upp massor av golfbollar i låren.

- Men i framtiden kan jag tänka mig att dubblera.

Bäva månde världens längdhopperskor. (TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons