Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring stal showen

Annons

Och med det kan hon faktiskt kalla sig årets champion på den lilla bygdetravbanan.

Även om loppen får sägas ingå i det lilla travformatet så är Idas prestation mycket bra ändå. Hon är egentligen för ung för att få tävla utanför ponnysvängen.

- Jag är 17 år och kör på dispens, berättar Ida Eriksson.

Med det är hon unik. Beslutande instanser hade enligt uppgift aldrig haft en 17-åring i Sverige som fått dispens för att köra bygdetrav.

Av hennes tre segrar kom den första med familjens ponny Sjefen. Den andra satte hon med Sälenhästen Chabrol, en fullständigt ny bekantskap för henne.

- Jag visste inget alls om honom. Det blev lite krångel i starten. Det var trångt och han blev lite hispig. Men han lugnade ner sig när han kom ner i rygg, berättar Ida Eriksson om sin gäststyrning.

Och att hon sedan kunde triumfera före Mishi For Love/Åke Sundberg och Lolita Force/Petra Edqvist var förstås en stor fjäder i hatten för den unga västerdalskan.

Tredje segern kom med Virvelvinter i ett i och för sig lite tunt lopp men hon hade åter Petra Edqvist - nu med Solokvist - bakom sig över linjen efter att ha tagit in 20 meter.

Och hon behövde absolut inte skämmas för den insatsen heller.

Det är många på stallbacken som grattar Ida efter tredje segern. En hyllare anser att "hade Glöding varit med hade du tagit honom också".

Loppets strukne Glöding är pappa Hars Tages V75-vinnare.

Hade du kunnat klämma Glöding också med Virvelvinter?

- Kanske det, jag är rätt kaxig och har självförtroende, konstaterar Ida Eriksson.

Som uppväxt i en riktig travfamilj var det svårt för unga Ida att undvika gebitet ens om hon velat det, vilket inte är fallet.

- Det här har jag hållt på med sedan jag kunde gå, säger Ida Eriksson.

Hon fick sin första häst när hon var tre (!) år och första segern kom med Mirabella i ett ponnylopp under ett bygdetrav i Värmland. Mirabella är för övrigt mor till Sjefen och Isabella som vann varsitt Malungsforslopp

Ida Eriksson var bara sju-åtta år vid debutvinsten och på den vägen är det. Och här har landskapet helt klart ytterligare en duktig kusktalang på tjejsidan att hoppas på.

Har du rentutav planer på att bli proffstränare?

- Nja, riktigt så långt siktar jag inte. Jag vet hur svårt det är att ha hästar och det krävs mycket för att slå sig fram där, säger Ida Eriksson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons