Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 000 springer O-ringen

Annons

– I år ställs det stora krav på vinnarna som måste behärska många olika typer av terräng, säger O-Ringens tävlingschef Björn Karlsson i ett pressutskick.

De tre första etapperna vid O-Ringen i Mjölby 2007 har alla samma målområde, Arena Måndalen, som ligger på gångavstånd från Mjölby centrum.

Terrängen är småkuperad där detaljrika partier varvas med mer detaljfattiga. I skogen närmast arenan finns mängder med stigar och löpmässigt snabbare partier, vilket ställer höga krav på tempoväxling.

Arena Kungshöga, där etapp fyra och fem avgörs, ligger också på gångavstånd från Mjölby centrum. Här skiljer sig terrängen betydligt från de övriga etapperna.

– Fjärde etappen inleds i ett område med mycket tallhed där det gäller att hålla riktningen. Sedan blir det storkuperad gropterräng som kan vara ganska klurig.

– På sista etappen blir det gropterräng i början och sedan flackare på slutet där det ställs stora krav på vägvalstagningen, berättar Björn Karlsson.

Med andra ord behöver de som tänkt hamna långt upp i resultatlistorna behärska det mesta i orienteringsväg.

– O-Ringenterrängen i år skiftar nog mer än vad många är vana vid, och det gäller att använda rätt orienteringsteknik vid rätt tillfälle. Men som vanligt måste man se till att undvika de stora bommarna.

I och med de senaste veckornas regn i Mjölby har det blivit ganska blött i skogen, vilket gör att vissa partier blivit mer tungsprungna, med något längre segrartider som följd. Dessutom har det efter stormen Per bildats en hel del släpstigar som det gäller att se upp för.

– Vi har ritat in de största släpstigarna på kartan, men i områdena där ungdomarna springer har vi i terrängen snitslat otydliga stigar, säger Björn Karlsson.

När anmälningstiden till O-Ringen gick ut den 14 juli hade 11 155 orienterare anmält sig till årets stora orienteringsfest.

I och med att man varje tävlingsdag kan springa direktbanor räknar arrangörerna med att drygt 14 000 orienterare kommer att delta i årets O-Ringen.

Mer läsning

Annons