Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 000 funktionärer fixade flytet

Annons

Lika naturligt som simklassikern ska bli av under varje år, lika naturligt är det att funktionärerna ska finnas där. Ungefär 1000 stycken höll det flytande i år.

Deras vita och röda tröjor lyser som ett lämmeltåg längs älven i Vansbro.

När första plasket ekar och starten släpper iväg den hjord av simmare som kastar sig i Vanån och Västerdalälven. Då börjar det rödvita lämmeltåget att arbeta.

-Det handlar mycket om att hela tiden värna om säkerheten och mycket av sjukvårdsbiten är inarbetad sedan många år tillbaka, säger Åsa Larsson, mediaansvarig vid Vansbrosimningen.

Susanne Skinnar har sedan tio år tillbaka arbetat som sjukvårdare vid Vansbroklassikern och i vanliga fall arbetar hon som ambulanssjukvårdare i Malung- och Sälen.

-Det många överrumplas av, trots att de oftast ha tränat mycket, är att det blir en stor skillnad mot att ha simmat i bassäng och sedan göra samma sak i en älv, menar Susanne, samtidigt som hon sveper en filt runt en simmare som verkar vara både lite trött och nerkyld efter att kommit in till mål.

-Många gånger handlar det oftast om att bara vara tillhands för de som simmar.

-Den goda responsen att simmarna är tacksamma för att vi finns till, gör att hela detta evenemang bidrar till att vara kul från början till slut, säger Susanne.

Och att det är kul att få träffa folk och bara vara med, det kan Sebastian Nilsson från Vansbro och Niklas Larsson, Dala-Järna, intyga, trots att det kan bli lite stressigt. Deras uppgift är att läsa av streckkoden på simmarna, när de passerar målet.

-Visst kan det bli lite stressigt, men vi är två vid varje målfålla och det gör så att vi hjälps åt att registrera alla simmare som går i mål, säger Sebastian.

Sista simmare under Vansbrosimningen beräknas att gå i mål vid halv fyra-tiden under avslutningdagen.

Sedan plockas den kilometer långa flytbrygga upp och det rödvita lämmeltåget av funktionärer får rikta in sig på nästa klassiker i älven.

Kanske blir det också ett rekordår.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons