Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sponsorns upprop för Mora IK – "Vi kan inte spara mer – vi måste börja satsa"

För två år sedan var sponsorn starkt kritisk och sa upp samarbetet efter kuppen på Mora IK:s årsmöte.
Nu har det vänt totalt.
Tomas Lind, ägare av ALO-center, har startat ett upprop.
– Det går till en viss gräns och den gränsen är nådd. Vi måste börja satsa, säger Tomas Lind.

Annons

■■ Håll koll på den lokala sporten – få pushnotiser om Leksands IF, Mora IK och allt annat stort som händer. Ladda ner DT:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för DD:s app, Iphone eller Android.

För två år sedan sa Tomas Lind, ägare av ALO-center, upp samarbete med Mora IK efter ett stormigt årsmöte där snackisen blev Jan Simons kupp där valberedningens förslag till styrelse röstades bort.

LÄS MER: Moraprofilens kupp på årsmötet

– Jag är fortfarande kritisk till det skeendet. Men nu har man gjort förändringar i stadgarna så att det inte går att göra om liknande dumheter. Nu är det ett demokratiskt välordnat tillvägagångssätt, säger Tomas Lind, som var med i valberedningen.

LÄS MER: Sponsorer hoppar av efter stormigt årsmöte

De hade Jan Lund som ordförandekandidat medan Simons föreslog att nuvarande ordförande Arne Grahn skulle sitta kvar.

Nu är Tomas Lind en av de drivande sponsorerna för att få en snabb lösning på Mora IK:s ekonomiska kris.

Du har ändrat inställning helt jämfört med sommaren 2014 trots att styrelsen är densamma. Hur då?

– Nu har man fått ordning på ordningsfrågorna vilket vi är nöjda med. Nu går vi vidare och det har vi gjort, både som sponsor och enskild person. Det som var då skedde då, klargör Tomas Lind, som påpekar att han har haft en stark kritik mot hur klubben har skötts tidigare.

– Men jag har ingen kritik mot ledning eller styrelse. De har gjort ett så bra jobb som de rimligtvis kan göra. Det är ingen där som har en kristallkula.

LÄS MER: Ekonomisk kris i Mora IK – "Det handlar om miljonbelopp"

Han nämner tre händelser som styrelsen inte råder över:

- Sänkta transferersättningar.

- Minskade och mindre intäkter från Cmore-avtalet jämfört med tidigare avtalet med Viasat.

- Minskat publiksnitt, cirka -300 per match.

LÄS MER: MIK ber privatpersoner och supportrar om stöd

Hur tror du att Mora IK klarar sig?

– Vi kommer att klara av det här. Det pågår ett antal aktioner för att klara det mest akuta som är likviditeten. Jag ska inte ropa att faran är över än, men vi är på god väg.

Hur går snacket i kommunen om krisen i Mora IK?

– Självklart är det ingen som reagerar positivt, men jag ser en rörande styrka i hur sponsorer, små och stora, vill backa upp. Vi har kommit till insikten att vi inte kan spara oss ur den här situationen utan vi måste satsa. Då krävs det mer än att bara trycka på en gilla-knapp, säger Tomas Lind.

Mora IK har 511 sponsorer och är i full gång med att ha samtal med samtliga.

LÄS MER: Hermodsson – "Vi måste kunna betala spelarlöner"

Enligt Tomas Lind är responsen bra.

– Alla säger samma sak och det är att den nuvarande styrelsen inte har något dåligt jobb och därför vill vi hjälpa till. Vi är ganska små sponsorer, men det är inte ett fåtal starka som ska hjälpa till utan det är många små med små bidrag som ska göra det här. Det är vår styrka.

Lördag den 20 februari spelar Mora IK hemma mot Asplöven och det är en så kallad enkronasmatch där sponsorer sponsrar med en krona för varje besökare.

– Vi utmanar fler sponsorer att följa vår uppmaning att öka till 5 kronor per åskådare, säger Tomas Lind, med syfte att snabbt få MIK att komma ur den likvida krisen och för att säkra årets resultat.

Därför har Tomas Lind startat ett upprop inför framtiden.

Enligt sponsorn ska det vara realistiskt med en målsättning att nå topp fem i Hockeyallsvenskan.

LÄS MER: Utan LIF hade Mora inte haft råd med toppspelarna

– Vi måste göra allt för att behålla så mycket som möjligt i vår nuvarande trupp och vår tränare Jeremy Colliton som vi tycker är superduktig. Vi vill bygga ett bättre lag och för det behöver vi ekonomiska och sportsliga muskler.

– Det har bara varit spara, spara och åter spara de senaste åren. Nu handlar det om att satsa pengar. Vill vi vara bäst i Dalarna så måste vi satsa.

Så det här handlar om att satsa sig ur krisen?

– Ja, vi behöver skapa ett större penningutrymme för Colliton, som vi vill storsatsa på. Vi vill att han ska få bättre möjligheter och vi ser ju vad det här laget är kapabla till efter de senaste veckorna. Han måste få realistiska möjligheter till att fortsätta bygga på laget, han kan inte koka soppa på en spik hur länge som helst, säger Tomas Lind.

Sponsorn menar att botten är nådd.

– Det går inte att spara längre. Det går till en viss gräns och den gränsen har vi nått. Vi har en av de lägsta spelarbudgetarna i serien, men vi har samtidigt en av de bästa tränarna. Vi måste ge Jeremy Colliton mer medel, säger Tomas Lind.

TV - SIMM: Mycket allvarligt läge – det sportsliga avgör framtiden

LÄS MER: MIK i samtal med två aktörer om arenanamnet

LÄS MER: Moras stjärncenter jagas av SHL-klubbar