Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sponsorer hoppar av

Nu kommer baksmällan från Mora IK:s stormiga årsmöte som hölls i slutet av juni.
Flera tunga sponsorer har valt att säga upp samarbetet med den mot SHL satsande föreningen.
– Vi vill inte vara med när det går till så här, är Tomas Lind och Bengt Lundbergs raka besked.

Tomas Lind, ägare av ALO-center (tidigare ALO-teknik) och Bengt Lundberg, ägare av CW Lundberg bidrar årligen tillsammans med runt en miljon kronor till Mora IK.

Men nu är det slut med sponsringen, enligt de båda företagarna. Anledningen är den kupp som genomfördes när Mora IK hade sitt årsmöte. Valberedningen, med just Lundberg och Lind tillsammans med Håkan Sundqvist, hade tagit fram ett förslag till styrelse.

En styrelse där Jan Lund föreslogs bli ny ordförande och ta över efter Arne Grahn. Men i stället lades helt annat förslag fram och efter en omröstning bland de som besökte årsmötet valdes Arne Grahn att fortsätta som ordförande, varpå tre styrelsemedlemmar hoppade av sina uppdrag.

– Det blev pannkaka av alltihop. Vårt förslag gick ut på att Jan Lund skulle bli ny ordförande. Han var tänkt som ny ordförande redan i fjol, men tackade nej på grund av utlandsjobb, berättar Lind och fortsätter:

– I år var han villig att ta sig an ordförandeposten och fem av sex i vår styrelse hade som krav att Lund skulle bli ordförande, annars skulle de inte tacka ja. När sedan Arne Grahn blev omvald, föll hela vår styrelse, då hade vi inget att komma med.

– Det här är dock inte en personfråga mellan Grahn och Lund, utan en sakfråga, poängterar Lind.

Det hölls en omröstning där Grahn omvaldes med bred marginal.

– Det var en ren kupp, menar både Lind och Lundberg.

– Vi har lagt ned ett stort jobb för att hitta en styrelse som är kompetent att leda Mora IK mot SHL. Vi har haft annons i tidningen, beaktat förslag på styrelsemedlemmar från våra medlemmar och intervjuat 15-20 personer och även den gamla styrelsen.

– Av det tog vi fram vårt förslag. Vi har säkerligen lagt ner mer tid än någon annan valberedning i Mora IK tidigare gjort och så blev det så här. Vi blev helt tagna på sängen, konstaterar de båda sponsorerna som satt i valberedningen.

Därför väljer såväl CW Lundberg, som är Mora IK;s näst största sponsor med lite drygt 700 000 kronor/år, och ALO-center (150 000-250 000 kr) att avbryta samarbetet med klubben.

– Det är pajaseri och det vill vi inte förknippas med. Vi tog fram en styrelse med tanke på sporten och Mora IK:s bästa, med personer som har de rätta kunskaperna att leda Mora mot SHL. Om nu det fanns förslag på andra alternativ, varför fick vi i valberedningen inte reda på det innan? Bara där visar att det är nåt skumt, menar Lind.

– Vi duger som sponsorer, men inte i en valberedning. Det som händer i Mora IK nu, vill vi inte att våra företag ska förknippas med, därför har vi sagt upp sponsoravtalen, förklarar Lind och Lundberg.

– Nu har vi redan betalat ut 90 procent av summan, men mer blir det inte, enligt en bestämd Lundberg.

– Vi har sparat lite pengar om Mora behöver en spelare längre fram, inför ett slutspel i vår, men nu är det stopp, säger Lind.

De är inte ensamma om att säga upp sponsoravtalen med Mora IK. Enligt uppgift har även SP Fönster också gjort det.

– Jag har hört fler som också är på väg att göra samma sak, säger Lind.

Lundberg och Lind kan dock tänka sig att ompröva besluten.

– Om det finns andra förslag till styrelsenamn kan vi alltid diskutera det, men vi är övertygade om att vi hittat rätt styrelse för att leda Mora IK mot SHL.