Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spöksuccé på Hildasholm

Mörkret sänker sig - kyrkklockan ringer - grinden öppnas.
"Gränsen mellan fantasi och verklighet är alltid flytande här på Hildasholm - men på kvällen suddas den ut helt och hållet" säger guiden och så är äventyret i gång.
En spökvandring där tonvikten ligger på upplevelse och inte på skräck.

Gammel Jerk, en häxa som bränts på bål, Karl XII:s livpage, doktor Munthe själv och hans hustru Hilda som har namngivit gården.

Det är bara några av de "spöken" som varit med och gjort kvällsvandringarna på Hildasholm till en succé.

För det började som ett tillfälligt inslag i förra årets Kulturnatta och har blivit så populärt att flera extraföreställningar har fått sättas in.

Och när "spöksäsongen" nu är slut så visar sammanställningen att drygt två hundra personer deltagit i upplevelsevandringen som skrivits och regisserats av Ingemar Blomqvist som i vanliga fall "regisserar" Hildasholms trädgård.

– Vi har fått ett otroligt gensvar från besökarna och till nästa år kommer jag att utveckla historien ytterligare, berättar Ingemar Blomqvist.

– Det finns hur mycket som helst att ta av både från gården själv och i vår närmiljö.

På 1930-talet till exempel satte Hilda Munthe upp en rad teatertablåer med över hundra personer inblandade - många av dem Leksandsbor som än i dag kan berätta om upplevelserna.

I ensemblen som "spökat" för folket i sommar har sammanlagt nitton skådespelare deltagit.

– En del har skådespelarerfarenhet sen tidigare, andra är rena amatörer. Men alla har Hildasholm i sitt hjärta, avslutar Ingemar Blomqvist.