Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Splittring om obligatorisk förskola

Grundskolan kan bli tioårig. En diskussion pågår om att göra förskoleklass obligatoriskt för sexåringar.
- Det är bra om alla får samma start, säger föräldern Sofie Brockne.

Socialdemokraterna skriver på DN debatt att man vill införa tioårig skolplikt. Man anser att förskoleklass ska vara obligatoriskt för alla sexåringar, i dag är den verksamheten frivillig.

Enligt debattinlägget är det runt 2500 barn i Sverige som inte går i förskoleklass. De kommunala variationerna är stora. Enligt Borlänge kommuns register är det max tio barn, av de 567 Borlängebor som är födda år 2006, som inte går i förskoleklass detta läsår.

Tidigare har också Moderaterna och Folkpartiet stött tanken på en obligatorisk förskoleklass.

– Folkpartiet driver den frågan och jag kan skriva under på det, men jag ifrågasätter varför man måste göra det. Om eleverna inte lyckas i skolan är det något som fallerar, man måste ta reda på vad. Att förlänga grundskolan är inte hela lösningen, anser Monica Lundin (FP), vice ordförande i barn- och bildningsnämnden i Borlänge kommun.

Lärarnas riksförbund menar att Socialdemokraternas förslag är bra, men tycker inte heller att det räcker.

– Som jag har förstått det så ska förskoleklass vara en skolförberedande verksamhet. Vi tycker att det ska räknas som skola, det ska vara årskurs ett, säger Sven-Erik Samuelsson, ordförande i Lärarnas riksförbund i Borlänge.

Förbundet menar att förskoleklassverksamheten bör integreras i grundskolan. Lärarnas riksförbund vill också att utbildade lärare ska undervisa. Och undervisningen ska vara ämnesinriktad.

– Många elever har läs- och skrivsvårigheter samt svårt med matte i dag. Det är viktigt att komma in i det från början. Alla har rätt till samma chans så vi vill också se speciallärare tidigt i skolan som kan hjälpa dem som behöver det, förklarar Samuelsson.

– Vi är sent ute, de flesta barn i Europa börjar skolan tidigare än i Sverige. Det är viktigt att ta vara på den här påverkbara åldern, menar Samuelsson som också anser att staten ska ta större del av kostnaderna för skolan.

– Om alla kostnader ligger på kommunerna blir det inte en likvärdig skola.

Lärarförbundet är positivt till förslaget.

– Förskoleklassens verksamhet är väldigt värdefull. Den är ett bra sätt att bygga vidare för den fortsatta skolgången. Men allt är under förutsättning att lärarna i förskoleklasserna får goda förutsättningar att göra sitt jobb. I dag utnyttjas personalen i flera andra funktioner, anser Klas Holmgren, ordförande i Lärarförbundet i Borlänge.

Tvåbarnsmammorna Sofia Israelsson och Sofie Brockne från Bäsna tycker det är viktigt att barn får umgås och vara sociala med andra barn. Kanske är det därför de den här dagen har åkt till öppna förskolan i Kvarnsvedens kyrka.

För Sofie Brockne är det självklart att hennes barn, som i dag är tio månader respektive tre år, ska gå i förskoleklass.

– Det gynnar barnen. De får vänja sig inför skolstarten, det blir en mjukstart, anser Sofie som är positiv till förslaget om obligatorisk förskoleklass.

– Det är bra om alla får samma start.

Sofia Israelsson, vars barn är två år respektive åtta månader, vill att elever som har det svårt ska få extra hjälp.

– Men det måste finnas andra sätt än att lagstadga och göra förskoleklassen obligatorisk. Jag tycker att förskoleklassen ska vara frivillig.

– En del skulle säkert behöva delta, medan andra har det jättebra hemma. Det finns så många individuella skillnader, menar Sofia som tänker att man kanske redan på kontrollerna hos BVC kan fånga upp dem som behöver mer hjälp.

Sofia tror att hennes barn kommer att gå i förskoleklass när det är dags för det.

– Det är nog bra för dem.