Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spionresa för framgång i hemma-EM

Annons

U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson är nyligen hemkommen från EM i Holland. Med nyttiga erfarenheter som ska hjälpa Sverige i nästa mästerskap som går på hemmaplan 2009.

Två veckor varade Lennartssons spionresa, med tio matcher från läktarplats och flera studiebesök på U21-landslagens träningar. Bland annat träffade han samtliga åtta lags förbundskaptener.

Hela 700 journalister följde U21-EM _ dock ingen från Sverige. Den svensk som var där fick se desto mer av högklassig fotboll. Det var i snitt 13|000 åskådare på matcherna och flera hade över 20|000. Hemmanationen Holland vann finalen på midsommardagen med 4_1 mot Serbien, som slog ut Sverige i kvalet.

Ett Holland med spelare som Ryan Babel från Ajax och Feyenoords Royston Drenthe. Mot ett Serbien där Branislav Ivanovic från Lokomotiv Moskva ledde försvaret och Real Mallorcas kantspelare Bosko Jankovic oroade motståndarnas backar. Och portugisen Nani köptes nyligen av Manchester United för 200 miljoner kronor.

Här ligger Sverige långt efter, medger han. Men till EM på hemmaplan 2009 ska det bli ändring är det tänkt. Förbundskaptensduon, där Tommy Söderberg utgör andra halvan, har redan varit ute i så gott som alla allsvenska klubbar för att diskutera hur talangerna ska kunna få mer speltid.

För U21-landslagets del är planeringen redan fokuserad mot 2009. Sverige är i egenskap av värdnation direktkvalificerat och har därför med omsorg bokat in sina vänskapsmatcher.

Ett annat nytt grepp är att U21-laget numera har dvd-analytikern Daniel Setterwall knuten till sig. Han ska filma alla träningar och matcher, ungefär som Paul Balsom jobbar med a-landslaget.

Om två år talar dock mycket för att Holland kommer med ett minst lika starkt lag som årets Europavinnare. Inte mindre än 13 av 23 man i truppen har åldern inne för att spela i Sverige. U21-landslagen är nämligen i praktiken U23-lag, spelarna är 21 år när kvalet inleds och 23 år när mästerskapen spelas.

TT

Mer läsning

Annons