Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spicefall i Rättvik

Nu kraftsamlar Rättvik för att fördjupa kunskaperna om nätdroger och skärpa det förebyggande arbetet.
– Vi har redan haft fall med spice här i Rättvik, konstaterar Rättvikspolisen Lars Winther.

De senaste två åren, fram till november månad, ligger antalet polisanmälningar om narkotika i Rättvik på elva respektive tolv fall.

Båda åren har fem drograttfyllerier polisanmälts.

Men bara en del av de faktiska fallen kommer till polisens kännedom.

– Mörkertalen är stora, fastslår Lars Winther.

I Rättvik har man, utifrån det samarbete som skapats i samband med Classic Car Week, försökt att involvera "alla" för att så att säga mota Olle i grind – i en bred samverkan mot droger och våld

Samarbete mellan polis, politiker, sociala, räddningstjänsten, näringslivet och föreningar har byggts upp för ökad trygghet och säkerhet.

Ett arbete som det senaste halvåret intensifierats.

– Vi kan inte tillåta oss att vaggas in i föreställningen att inte vi i Rättvik är drabbade. Att det inte finns här, säger kommunalrådet Annette Riesbeck (C) som också betonar att det nu är viktigt att slåss för att kommunen ska få ha kvar sin lokala polis.

Såväl polisen Lars Winther som Rättviks drogförebyggare Iréne Sturve pekar på att den "nya" internethandeln med droger ställer såväl föräldrar som det omgivande samhället inför svåra utmaningar.

– Droghandeln via internet har fullständigt exploderat. Alla typer av droger är bara några tangenttryck bort, säger Iréne Sturve.

För att ge alla inblandade i det drogförebyggande arbetet – och kanske framförallt föräldrar – verktygen för att kunna upptäcka att något är fel och ingripa, ordnas nu på torsdag en gratis föreläsning, på Wasa Bio i Rättvik, om spice och andra internetdroger.

Marie Clasgård och Lennart Johansson från Sportfront som arbetar mot droger, våld och rasism är kvällens föreläsare. De kommer att ta upp droghandeln och framförallt vad vi alla ska vara observanta på.

Kort sagt: hur upptäcker vi att ungdomar missbrukar, vilka risker, effekter, biverkningar finns och vad kan vi göra för att hindra missbruk och spridning av drogerna?

– Vi är mycket glada att vi lyckats få hit två så kompetenta personer, konstaterar Iréne Sturve.