Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF-vandring på kulturhistorisk mark

SPF Seniorerna Stora Skedvi gick sin senaste motionsvandring i den idylliska och natursköna byn Nyberget. En by som genom historien spelat en stor roll i Sveriges utveckling tack vare den gamla nedlagda gruvan.

25-talet deltagare guidades genom byn av Inger Olenius, själv född där, men numera fritidsboende. Hon berättade om gårdar och folk.

Som mest bodde cirka 300 personer i byn, som egentligen bestod av flera småbyar. Man arbetade dels i gruvan, i skogen och med jordbruk. Byn hade tidigt egen skola och affär.

Efter kaffepaus fortsatte delar av gruppen till gruvområdet där Mikael Lundin berättade om sitt arbete med att söka och kartlägga gruvans historia. Redan på 1400-talet finns Nyberget omnämnt. På Gustav Vasas tid bröts silver. Under 30-åriga kriget togs mycket bly upp som användes till kulor och det påstås att Gustav VI Adolf själv besökte gruvan.

På gamla kartor nämns bland annat Storgubbens, Prästens och Adolf Fredriks gruva, namn som sätter fantasin i gång. I dag finns endast öppna inhägnade gruvhål, spår efter grunder och byggnader kvar. Området är kulturminnesmärkt.

Leif Olovsson bistod med en del historiska fakta om bygden.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel