Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Seniorerna Grangärdebygdens "tjejgrupp” tar del av sin hembygd

Annons

INSÄNT: SPF Seniorerna Grangärdebygdens cirkel ”Tjejgrupp” har under året fortsatt träffas och ta del av vad som finns i deras hembygd.

Höstterminen började med ett besök vid Västansjö Hytta från 1600-talet och lite om dess historia. Gruppen såg därefter en DVD-film med en intervju av en gammal Västansjöbo, Helga Westman, där hon berättar om fäbodlivet vid Hedtjärnsbodarna fram till 1930 talet. Denna fäbod bestod av ett 20- tal gårdar och i dag finns endast några stenrösen kvar.

I Sunnansjö finns den K-märkta 1700-talsgården Sunnansjö herrgård. I en inspelad intervju av förre ägaren Gerd Molin gav hon oss herrgårdens och släktens historia i ord och bild. En intressant tillbakablick på livet under 1900 talet.

Sunnansjö hembygdsgård har många intressanta byggnader från olika platser runt om i området och som också bär på historier från förr. På en karta över de omkring 30 husen visas hur omfattande hembygdsgården är i dag och vilken kulturskatt som finns i byn.

Utflykt till Ottilia Adelborgsmuseet i Gagnef har länge varit ett önskemål från gruppen och som genomfördes i regn och snöglopp i början av maj. En intressant inspelning visades över Ottilias konstnärliga liv och kulturella gärningar i Gagnef. Hon grundade bl a en hembygdsgård och en skola för knyppling. Utställningen över hennes insamlade spetsar och komponerade mönster är unik.

Cirkelns avslutning gick i år till Runnbergsgården i Saxdalen. Här guidade oss Lars-Åke Wettercrantz med fru om gårdens historia och visade oss den gamla affären från början av 1900-talet.

Som avslutning intog vi en god lunch i sol och värme vid Saxens strand.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons