Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF lärde sig rädda liv

Hjärt- och lungräddning var temat på senaste mötet för medlemmarna i SPF Skinnarbygd.

Svein Aune, ambulansförare och tillika instruktör, höll i informationen om hjärt- och lungräddning, s k HLR. Föreningen äger en hjärtstartare, även kallad defibrillator, och det behövs återkommande utbildning så att man inte står handfallen i skarpt läge.

– Varje sekund är viktig. Larma 112, kolla om personen är kontaktbar, om inte börja HLR omedelbart, underströk Svein Aune.

HLR görs med 30 snabba kompressioner på 15 -17 sekunder vardera samt två inblåsningar. Det hela upprepas tills defibrillatorn har hittats och startats. Därefter talar en inspelad röst om vad som skall göras.

– Så ska man fortsätta tills ambulansen kommer. Den snabba insatsen kan vara avgörande för utgången av hjärtstilleståndet, menade Svein Aune.

Teori och praktiska övningar varvades vid mötet. Det var mycket nyttig information som ledde till många frågor av de 40 medlemmar som var närvarande. Slutsats blev att den här utbildningen borde vara ständigt återkommande för att upprätthålla kunskaperna som kan vara avgörande för liv eller död.