Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Borlänge gjorde lärorikt besök vid Cassels i Grängesberg

Annons

INSÄNT: Det är tradition att SPF Borlänge varje år bjuder sina äldre medlemmar på bussutflykt med lunch.

Sommarens resa gick till Cassels i Grängesberg.

I den vackra aulan berättade Bengt Andersson om Grängesbergs samhälle, gruvan och gruvbolaget, som en gång var Sveriges största företag. En av de största ägarna var då engelsmannen Ernst Cassel. Han donerade i slutet av 1800-talet 250 000 kronor för att användas till ett badhus och en byggnad för kulturell verksamhet för gruvarbetare och tjänstemän.

Invigningen var år 1900 och förrättades av biskopen i Västerås fastän huset inte skulle få användas för religiös verksamhet. 1992 drabbades byggnaden av en förödande brand men återställdes till originalutseende. Länge svarade gruvbolaget för drift och underhåll. Det har nu övertagits av Ludvika kommun.

Efter informationen visades runt i huset, som förutom konsertlokalen rymmer bl a festvåning och utställningssalar. Många av salarna är prydda med vacker konst. En stor Amelinmålning beundrades alldeles speciellt.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips