Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF:are på resa i Hälsingland

Annons

INSÄNT. En skön sensommardag gav sig ett 40-tal SPF:are ut på en bussresa till Hälsingland. Gagnef-Floda föreningen stod för inbjudan och medlemmar från våra grannföreningar, Vansbro, Leksand, Rättvik och Ore deltog.

Första stoppet var på Världsarvscentrum och Hälsingegården Ol-Anders i Alfta. Guiden Anneli berättade om den fina gamla hälsingegården. Vi besökte också Emigrantmuseet och fick höra om bygdens unika utvandrarhistoria och om sekten erikjansarna vilka utvandrade till Amerika i mitten av 1800-talet.

Efter stopp i Bollnäs kom vi till Växbo Lin. Här guidades vi av Hanna Bruce som sedan 13 år tillbaka driver företaget tillsammans med sin man Jakob. Linet har sedan länge en intressant historia i Hälsingland men numera köper man lin från Belgien och Holland.

Innan vi lämnade Hälsingland visade vår guide Anneli på flera typiska hälsingegårdar . De så kallade ”träslotten” som uppfördes på 1800-talet, så typiska med många fönster i flera våningar. Vi vinkade adjö till vår guide i Alfta och tackade henne för en givande dag.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel