Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Älvdalen på utflykt bland gamla fäbodar på militärt skjutfält

Annons

INSÄNT: Den 29 juni gjorde ett 30-tal personer från SPF Älvdalen en heldag på skjutfältet i Älvdalen. Ledare för expeditionen var Bosse Tegnér, som kan skjutfältsområdet på sina fem fingrar.

Man åkte Ringvägen, passerade Sprängslet och Flogåsen för vidare färd mot Dragga, en övergiven fäbod som består av synliga husgrunder och röjningsrösen. Vallen omges av grova fäbodgranar. Dragga avvecklades vid tiden för storskiftet i slutet av 1800-talet.

Färden fortsatte förbi Rivsjön, mot Klittens fäbodar, som ursprungligen var långfäbodar till Brunnsberg. Drygt en halvtimmes färd därifrån kom vi till Snodskallen, där familjen Lars-Johan Tegnér hade förberett en god lunch.

Vidare mot Pjuketta (älvdalska för toppluva) som ligger ca två km sydost om Slängbodarna. Brunnsbergskarlen Nall-Lars byggde Pjuketta som jaktkoja. Han kallades allmänt för ”Klatter-Lass” och var storjägare och det sägs att under sin 95-åriga levnad ha skjutit fem björnar och 300 älgar. Nu återstår endast ruinerna efter Pjuketta.

Nästa stopp var vid Slängbodarna. På älvdalska heter fäboden Slaindjbuder och den brukades med kreatur till 1894. Höstslåttern pågick fram till 1929. Det sägs att ”bufolket” på hösten sänkte sina kopparkärl i Ristjärnnen invid täkten så att de inte skulle stjälas. På våren tog man upp dem igen.

Mitt emot Slängbodarna stoppades den stora branden som härjade här sommaren 2018. Där kunde man se hur branden farit fram.

Det har funnits 15 fäbodar på skjutfältet och det kan man läsa mer om på Facebook under ”Fäbodar på Älvdalens skjutfält”, en sida som Bosse Tegnér iordningställt.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips