Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spendrups redovisar rekordomsättning och vinst

Spendrups redovisar rekordvinst och rekordomsättning trots miljonkostnaderna man tog för att trygga vattenförsörjningen efter kommunen och NCCs misslyckade bygge av vattenledningen till Spendrups efter flytten av Vårbyverksamheten till Grängesberg hösten 2013.

Spendrups har förlorat miljoner på Ludvika kommun och NCC:s sjabbel med den läckande vattenledningen från Östansbo vattentäkt och bryggeriet i Grängesberg som skulle ha varit i drift 1 januari 2014.

Det senaste i skandalen är att NCC föreslagit att man ska dra ett rör i röret för att Spendrups ska få sitt vatten, än har inte en droppe kommit fram till Spendrups trots att nödlösningarna som tagits till kostat Spendrups miljoner.

Hur många?

Finns svaret i bokslutet för 2014?

Nej, där finns bara trevliga uppgifter om nytt omsättningsrekord på 3,3 miljarder och en rekordvinst på 215 miljoner.

"Det ökade resultatet beror främst på den ökandfe volymen, en positiv kundmix och den lyckade lanseringenav Loka Cruch"

På vatten ökade Spendrups i volym med 3,2 procent vilket motsvarar 41 procentandelar av vattenmarknaden i Sverige, på öl har Spendrups 30 procent av marknaden och på sorgebarnet läsk försvarar man en marknadsandel på runt 17 procent.

Så om vattenfiaskot kostat Spendrups miljoner så syns det inte i bokslutet.

Trots vinst och omsättningsrekord så räckte det inte för att gå om danskägda Carlsberg i omsättning, det skiljer bara 20 miljoner och upp till marknadsettan amerikanskägda Coca-Cola är det 99 miljoner.

Spendrups får nöja sig med att vara det största svenska alternativet till de multinationella jättarna.

Fyran på Svensk marknad är Kopparbergs bryggeri 2,5 mil söder om Grängesberg som nu ökat omsättningen stadigt år efter år sedan återstarten 1994 och nu redovisar vinster i nivå med Spendrups.

I sammanhandel lilla Oppigårds bryggeri utvecklas dock snabbast av alla.