Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spendrups bygger nytt bryggeri i Visby

100 miljoner kronor kommer Spendrups satsa på det nya bryggeri man nu ska byggas i gamla hamnterminalen i Visby hamn som Region Gotland säljer till Spendrups.

Johan Spendrup, vd för Gotlands Bryggeri AB, bedömer att knappt tio personer väntas få jobb när bryggeriet är fullt utbyggt.

– I dag är vi tolv medarbetare.

– Nu är det politiska beslutet fattat och nu startar en demokratisk process med detaljplaneändring och bygglovsprövning, säger Johan Spendrup som hoppas på byggstart runt årsskiftet 2016-17 och att det nya bryggeriet står klartunder andra halvan av 2016.

– Det här är en process som startade 2011. Vi har haft en stark tillväxt och hade att välja mellan att bygga nytt utanför själva Visby eller att bygga vidare med det koncept vi har att kombinera oss som besöksnäring och bryggare.

– Vi har ett par medarbetare som bara arbetar med besöksfrågorna. Vi har 3000 besökare och nu kan vi bygga vidare på detta då det nya bryggeriet i hamnen också får en restaurangdel, berättar Johan Spendrup som själv studerat hur små engelska bryggerier bedriver lönsamma bryggerier kombinerat med pubar eller samarbeten med dagligvaruhandel.

Gotlands bryggeri har också utvecklats till att bli Spendrupkoncernens lönsammaste del efter Johan Spendrups studier i finansiell analys i England för tio år sedan.

– Vi bygger nu vidare på vårt besöksbryggeri med en besöksrestaurang där vi serverar mat med gotländska grönsaker, kött och fisk. Gotland är en relativt isolerad ö där bönderna har svårt att få avsättning för det de producerar så här skapar vi möjligheter för oss som bryggeri, för turismen och livsmedelsproducenterna, säger Johan Spendrup.

Han hoppas att det nya hamnbryggeriet ska bidra till ökad turism utöver Almedalsveckan och Stockholmsveckan som är de två stora magneterna på ön.