Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spenderade tiotals miljoner på lyx - Se bilder

I strid ström rullade pengarna in på makarnas konton. Där blev de dock inte långlivade. Istället spenderades tiotals miljoner på fastigheter, lyxbåtar och bilar, motorcyklar och andra lyxvaror.

Då utredarna insåg att makarnas affärer var långt ifrån rumsrena togs ett beslut om att försöka säkra så mycket som möjligt av makarnas tillgångar. Detta för att säkra statens krav på undanhållna inkomstskatter samt oredovisad och obetald moms.

Uppdraget utfördes av Kronofogdemyndigheten som i slutet av mars i år gjorde ett tillslag hos makarna. Där kunde också tillgångar för cirka 12,6 miljoner kronor säkras. Sedan dess har tingsrätten på begäran av åklagare också beslutat om kvarstad mot företagaren på tillgångar för 27,7 miljoner kronor.

Handlingarna från Kronofogden visar också hur svindeln mot Stockholms stad fick miljonerna att rulla både in och ut hos paret. Under drygt ett år hann paret med att köpa två fastigheter liksom en nära 17 meter lång lyxyacht med en prislapp på cirka 12 000 000 kronor. Flera lyxbilar, ett par motorcyklar, en husbil för cirka 1,2 miljoner kronor samt några släpvagnar och en bandförsedd fyrhjuling var annat som paret ansåg sig behöva.

Även tre fritidsbåtar, var och en i nära halvmiljonklassen, finns också med på parets shoppinglista. Till dessa krävdes också naturligtvis några båttrailers.

I den framställan om kvarstad som åklagaren lämnat in till tingsrätten beskrivs den 50-årige dalaföretagaren med följande rader:

"(Företagarens namn) har ej för avsikt att göra rätt för sig. Han har ingen bokföring i sitt bolag. Han har dessutom konsumerat upp hela beloppet och ej haft för avsikt att betala skatt. Han har i dag bristande betalningsförmåga och inga tillgångar på sitt konto".

I det beslut tingsrätten också fattade om kvarstad anges att åtal i målet ska vara väckt senast den 28 september.

– Det är en omfattande utredning där nya uppgifter tillkommer hela tiden. Därför lutar det nog mot att jag kan komma att begära en förlängning av tiden fram till åtal, säger åklagaren i ärendet.