Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelregler satta ur spel

Vansbro kommun bjuder in till information i dag, onsdag, men deltar inte själva i programmet. I stället ska vindkraftsförespråkare informera, något som Bergvik Skog AB redan gjort vid samrådet 18 juni.

Ett samrådsförfarande har alltså startat och Bergvik får in synpunkter från sakägare och allmänhet. Varför inväntar inte kommunalrådet Per-Anders Westhed (C) och Westhed och Bergvik dessa?

Westhed säger att man måste ändra översiktsplanen för att kunna utreda alternativen och vända på alla stenar. I tjänsteutlåtandet inför kommunstyrelsens möte den 28 augusti är rekommendationen till beslut däremot … att revidera gällande översiktsplan så att det möjliggör uppförandet av vindkraftspark… Det är alltså nu inte en fråga om att utreda, utan man ska bygga! Tjänstemannen är underställd kommunalrådet och handlar på Westheds direktiv.

I tjänsteutlåtandets sammanfattning sägs att Bergvik Skog AB har undersökt möjligheterna att uppföra en vindkraftspark... Denna åtgärd är inte möjlig utifrån nu gällande översiktsplan. En revidering måste därför göras. Men Bergvik kan ju utreda utan att översiktsplanen ändras! Det är detta som pågår i och med samrådsförfarandet. Låt den demokratiska processen ha sin gång!

Vid samrådet den 18 juni klargjorde Bergvik att planering och ansökan om tillstånd skall pågå parallellt med kommunens ändring av översiktsplanen. Syftet med detta parallella förfarande är att skynda på och, som jag tror, binda upp kommunen för ett godkännande.

Bergvik klargjorde också att man självklart inte startat denna process om inte kommunen förklarat att man ställer sig positiv till planerna. Kommunen lovar alltså att se till att planen ändras så att storkapitalet kan göra pengar på vår miljö.

Nej, Westhed, lite ödmjukhet vore på sin plats. Vansbros innevånare låter sig nog inte så lätt föras bakom ljuset. Rör inte den nu gällande översiktsplanen. Låt Bergvik fortsätta med samrådet. Ta hänsyn till inkomna yttranden innan frågan om att ändra översiktsplanen tas upp till beslut.

Att i all hast ge direktiv att ändra planen är ett genomskinligt och ovärdigt handlande! Jag tror på den demokratiska processen.

Leif Lyttkens

Fastighetsägare och fritidsboende i Nås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel