Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelmanslaget kulturpristagare

Mora Spelmanslag får Mora kommuns kulturpris 2012.
Detta för att spelmanslaget - enligt den officiella motiveringen - troget och dynamiskt följer folkmusiktraditionen.

Annons

– Det är jättekul, jag är verkligen överraskat, säger spelmanslagets Christina Påhls West.

Nio möjliga pristagare var nominerade och enligt kulturnämnden ordförande Gunnar Nilsson blev det en ingående diskussion i nämnden innan man till slut enades om spelmanslaget.

Prissumman är på 15 000 kronor.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Vi håller på att fundera på att ge ut en ny skiva. Dessutom har vi diskuterat att ha en spelmanshelg någonstans, kanske på Sahlström Institutet i Tobo utanför Uppsala, berättar Christina Påhls West.

Närmast på programmet för spelmanslaget står annars Musikcafé på Öna bygdegård en 11 november med bland annat nyckelharpakurs, där Sigurd Sahlström och Young Ones.

Kulturnämnden utsåg också två kulturstipendiater bland totalt sex sökande. Varje Stipendium är på 10 000 kronor.

Det ena stipendiet går till Lina Ek, som nyligen tagit examen balettakademin. För pengarna vill hon starta danskurser och sätta upp föreställningar runt om i Dalarna.

Det andra stipendiet går till Gum Lina Gabrielsson som studerar konst med inriktning på textil på Stenebyskolan i Dalsland. Hon vill utveckla sin egen konstnärliga identitet och sitt agerande inom performance-området.