Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelguru bakom nytt stort projekt

Några av Sveriges mest inflytelserika dataspelutvecklare och entreprenörer står bakom ett stort projekt som fått namnet Stugan.
Nu står det klart att Falun blir värdkommun för det hela.

Det svenska spelprojektet Stugan ska ge okända spelutvecklare från hela världen chansen att starta sin karriär.

Grundare av Stugan är spelgurun Tommy Palm, en nyckelperson bakom spelsuccén Candy Crush Saga, och Oskar Burman, en spelveteran med en bakgrund både inom EAs Easy Studios och Rovio.

Stugan är ett projekt för att ge nya spelutvecklare chansen att förverkliga sina drömmar, en slags accelerator.

– Alla deltagare kommer att behålla rättigheterna till de spel som de arbetar med, säger Tommy Palm.

Under två sommarmånader i Falun, 22 juni–18 augusti, kommer 23 personer från hela världen att samlas i en "enslig stuga" (Dala Storsund – Trafikverkets konferensanläggning vid Runn) för att bygga vidare på sina spel.

– Många kommuner har velat vara med, men vi är väldigt nöjda både med platsen vi hittat och samarbetet med Falu kommun, säger Tommy Palm.

Deltagarna, som både är team och individuella spelutvecklare, har valts ut utifrån de presentationsvideos de sände in tidigare i år, där de fick tala om varför just de skulle vara med i Stugan.

Deltagarna bjuds på mat och uppehälle, dock inte resa.

– Intresset har varit stort från hela världen och vi hade sökande från totalt 35 nationer. Sverige är ett intressant land utomlands rent allmänt, och i spelvärlden är det svenska spelundret välkänt. Projektet ska streamas på nätet under veckorna det pågår, så att alla kan följa vad som händer, säger Tommy Palm, som inte vill säga något om vad budgeten ligger på.

– Vi har valt att inte presentera några sådana siffror. Men jag själv har gått in med en halv miljon kronor i projektet. Dessutom har vi fått ett ekonomiskt bidrag från Vinnova och andra privata bidragsgivare. Falu komman stöttar oss också och Trafikverket låter oss använda deras anläggning gratis, säger Tommy Palm.

Förutom Tommy Palm och Oskar Burman kommer ytterligare sex mentorer att vara kopplade till Stugan: Jens "Jeb" Bergensten, huvudutvecklare för spelet Minecraft, Christofer Sundberg, grundare av Avalanche studios, Alexander Ekvall, produktchef på King, Paul Bragiel, internetentreprenör, Paul Brady och Tracy Follerton.