Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelberoendet ökar under ledigheten

Julledigheten innebär inte bara frid och fröjd. För spelberoende är det en period som kan få stora konsekvenser.
– Efter en dyr jul spelar man för att kunna leva gott igen i januari, säger Anders Algstrand, ordförande för Spelberoendes riksförbund i Borlänge.

Han berättar att ledigheter som jul- och nyårshelgen är särskilt känsliga perioder eftersom man ofta är ledig och hemma. Då tenderar folk att trilla dit i sitt spelberoende.

– Om man är hemma och inte hittar på något speciellt att göra är det många som hittar spänningen i spelet, säger Anders Algstrand.

Han förklarar att många förbiser konsekvenserna i det läget och trots att många sitter på stora skulder är det inte många som söker hjälp.

– Det är en bråkdel som kommer till oss. Tillströmningen är oavbruten men den är alldeles för liten i förhållande till hur många som faktiskt är spelberoende.

Han berättar att den vanligaste formen av spelberoende i dag är casinospel på nätet.

– När jag började i föreningen 2006 var Stryktipset vanligast. Nu när man spelar mycket vid datorn är det ingen som ser en och så spelar man inte med riktiga pengar. Då är det lätt att man spelar för mycket.

Att bli kvitt sitt spelmissbruk är å andra sidan inte lätt. Det förutsätter den egna viljan att faktiskt bli ren.

– Man måste komma till den punkten att man verkligen har bestämt sig själv och det är en lång process. Det vanligaste är att någon anhörig hör av sig.

– Vissa kommer ju bara en gång, då är de ofta där för någon annans skull.

Spelberoendes riksförbunds lokalförening i Borlänge håller möten varje torsdag mellan 18 och 20. På dessa möten brukar det dyka upp mellan fem och tio personer, men många berättar då att de känner flera som skulle behöva hjälp, enligt Anders Algstrand.

På mötena hoppas man kunna hjälpa med en mix av egna erfarenheter, litteratur och föreläsningar.

Den 12 januari hålls exempelvis en föreläsning som främst är riktad till anhöriga till spelberoende, men alla är välkomna.

FAKTA: Under 2015 besökte 203 spelmissbrukande män och 45 spelmissbrukande kvinnor Spelberoendes riksförbund i Borlänge. Även anhöriga besökte förbundet och av dessa var 110 kvinnor och 26 män.

KÄLLA: Spelberoendes riksförbund Borlänge

Är du spelberoende eller känner du någon som är det? Hit kan du vända dig för hjälp:

Spelberoendes riksförbunds lokalförening i Borlänge kontaktas enklast via jourtelefonen på 070 640 03 74. Om ingen svarar går det bra att lämna ett meddelande. Föreningen har öppna möten varje torsdagskväll mellan klockan 18 och 20.

Spelberoendes riksförbund har sju lokalavdelningar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Borlänge, Umeå och Luleå.

I fjol gjorde DT en artikelserie om spelberoende och organisationen Spelberoendes riksförbund i Borlänge. Klicka vidare på länkarna nedan för att veta mer.

Läs också: Erbjuder hjälp till självhjälp

Läs också: "Det finns ju mer i livet än spel"