Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelberoende kan jämställas med andra missbruk

Socialstyrelsen håller på att utreda om spelberoende ska jämställas med till exempel alkohol- och narkotikaberoenden. I så fall måste kommunerna hjälpa personer som lider av spelproblem, vilket de inte har någon skyldighet till i dag.

Sedan en tid tillbaka har frågor som rör spelberoende flyttats från Statens folkhälsoinstitut, FHI, till Socialstyrelsen. Generellt sett arbetar FHI med förebyggande arbete och Socialstyrelsen med vård och behandling. Redan tidigare har Socialstyrelsen ansvarat för andra beroenden, till exempel rörande alkohol och narkotika. Den 31 maj nästa år ska Socialstyrelsen redovisa för regeringen vad de har för planer på spelberoendeområdet.

– Det kan handla om forskning och utveckling, om lagstiftning och om speciella register, som vi nu har över alkohol- och narkotikasjukdomar, förklarar Ulf Malmström, Socialstyrelsens samordnare i missbruksfrågor.

Samtidigt håller det amerikanska psykiatriförbundet på att se över sitt diagnossystem för beroendeproblem. Om amerikanerna kommer fram till att spelberoende ska jämställas med andra beroendesjukdomar, är det något som även svenskarna måste se över. Tidigare har spelberoende klassats som en typ av impulskontrollstörning.

– Om vi kommer fram till att spelberoende ska jämställas med andra beroendefrågor, måste vi ta ställning till om socialtjänstlagen ska ändras, säger Ulf Malmström.

Då bollas alltså saken åter till politikerna. Men om det i framtiden blir en sådan ändring i socialtjänstlagen, innebär det att kommunerna måste hjälpa personer med spelberoende precis som de hjälper exempelvis alkoholister. Det har kommunerna ingen skyldighet att göra i dag. Frågan rör "traditionellt" spelberoende om pengar, inte dataspelsberoende.

Spelberoendes riksförbund har ända sedan start arbetat för att spelberoende ska få samma dignitet som andra beroenden, och gläds åt utvecklingen.

– I dag finns det visserligen möjlighet för kommunen att hjälpa spelberoende, socialtjänstlagen lämnar utrymme för det. Men lagen är inte tvingande, säger ordförande Kim Grahn.

Om kommunerna ska ha mer ansvar, menar hon att det även kräver mer resurser.

– De måste ha ekonomiskt utrymme att hjälpa.

Kim Grahn poängterar att man inte ska dröja med att söka hjälp tills kommunerna erbjuder det.

– Det är jättebra det som händer, men det kommer ta tid. Så gå inte och vänta! Det finns ideell hjälp. Kontakta våra föreningar eller ring stödlinjen. Kommunernas och statens kvarnar maler långsamt.