Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelar in i Mora inför stora Zorn-utställningar i USA

Under tre dagar är ett amerikanskt TV-team i Mora och spelar in en dokumentär om Anders Zorn inför tre stora utställningar i USA.
– Dokumentären kommer att visas på de tre museerna inför utställningarna samt i amerikansk TV, berättar Joshua V.Hassel från det amerikanska teamet.

Zornutställningarna visas från oktober 2013 till januari 2014 på Legion of Honor Fine Arts Museum of San Francisco. Det blir den största Zornutställningen i USA.

Sedan tar National Academy Museum i New York över utställningen. En annan Zornutställning visas på Isabella Stewart Gardner Museum i Boston samma år.

Bakom filmproduktion står Colorado Public Television.

Joshua V. Hassel kom i kontakt med målaren Anders Zorns konst via en dokumentär om målaren Birger Sandzén, elev på 1890-talet hos Anders Zorn i Stockholm.

Birger Sandzén flyttade sedan till Kansas och blev den amerikanska mellanvästerns konstnärliga motsvarighet till van Gogh.

Inför de tre kommande USA-utställningarna är nu Joshua i Mora med ett team och intervjuar Zornmuseets chef Johan Cederlund om Zorn

– Dokumentären utgår från materialet i Mora och den innehåller även inspelat material från Nationalmuseum och Waldemarsudde i Stockholm.