Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt spel får högerextrema att rasa

"Wolfenstein II" hyllas av kritikerna men får de högerextrema att rasa. På Twitter anklagas spelskaparna för att sprida "anti-nazipropaganda" och kränka nazister.

Annons

"Make America nazi-free again". Så lät kampanjen inför fredagens släpp av spelet "Wolfenstein II: The new colossus" som den svenska spelstudion Machine Games står bakom.

Spelet utspelar sig 1961 och följer William "BJ" Blazkowicz som återvänder till Amerika för att besegra nazisterna efter att de vunnit andra världskriget i föregångaren "Wolfenstein: The new order".

Både kampanjen och spelets handling har fått högerextrema grupper att rasa och bojkotta "Wolfenstein". Flera användare på Twitter menar att skaparna tillhör den så kallade "PK-maffian" och att spelet består av "anti-nazipropaganda".

– "Wolfenstein" har varit en anti-naziserie sedan den första utgåvan för över 20 år sedan. Vi kommer inte att bli bortskrämda från vad spelet handlar om, säger Pete Hines på Bethesda, som publicerat spelet, till The Washington Post.

Till Dagens Nyheter säger Tommy Tordsson Björk på Machine Games att de tidigare spelen i serien inte fick samma reaktioner.

– Högerextremismens framfart verkar ha gjort det okej för nynazister att ge röst åt sina åsikter kring vidriga ämnen som detta.

Recensenterna däremot verkar inte ha någon kritik till spelet utan kallar det bland annat för ett mästerverk.

Mer läsning

Annons