Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spekulationer om megapappersfusion

Reuters spekulerar med hänvisningar till analytiker i Finland och till finska regeringskällor i en megafusion inom papper mellan jättarna UPM och Stora Enso som om den kommer tillstånd berör bland annat Kvarnsvedens pappersbruk.

Reuters rapporterar från Helsingfors att en megafusion mellan Stora Enso och UPM kan vara svaret och slutet på "papperseländet" i Europa.

Det har länge spekulerats i fusioner i tidningspapper där UPM-Kymmene, Stora Enso och Norske skog varit några som nämnts liksom Holmen.

Men krisen i Europa har förvärrat överproduktionsproblemet. Nu bedöms det att det finns en överkapacitet på 10-15 procent inom papperskvaliteter som tidningspapper, journalpapper och kontorspapper.

En konsolidering i den europeiska pappersindustrin ses som oundvikligt skriver Reuters med hänvisning till analytiker. Analytikerna anser att den idealiska lösningen är en sammanslagning av UPM och Stora Enso som skulle skapa världens främsta pappersföretag. Tillverkning av papper är fortfarande de två skogsindustrijättarnas största affärsområden, 69 procent i UPM:s fall och 51 procent i Stora Ensos.

"Det är viktigt att stänga kapacitet och som vi har sett det är att det blir lättast genom konsolidering", säger analytikern Karri Rinta från Handelsbanken.

"Det skulle vara klokt för företagen själva. Det skulle finnas en hel del synergieffekter att leta efter", säger analytikern Markku Järvinen från Helsingfors courtage Evli.

UPM köpte nyligen konkurrenten Myllikoski och hoppades komma åt en del av "papperseländet" men försöken att höja priserna underminerades av bland annat Stora Enso hävdar Katja Keitaanniemi, på Swedbank i Finland

"För mig var det en mycket stor besvikelse. De förlorade marknadsandelar när de försökte skydda priserna".

Enligt Reuters har UPM:s vd Jussi Pesonen sagt att han är öppen för fler erbjudanden men ville inte säga något om ett samgående med Stora Enso.

En anledning till att de två företagen håller ut och inte går ihop kan vara en kall beräkning att ju längre de väntar desto mer sannolikt är det att någon mindre konkurrent kommer att tvingas att kasta in handduken.

Reuters skriver att de som ligger mest illa till är Norske Skog, Burgo och Lecta. Men att stänga ett pappersbruk som gör 500000 ton per år och sysselsätter hundratals arbetare kostar cirka 100 miljoner euro i genomsnitt och då kostar det mindre om man härdar ut och klarar smärre förluster.

Reuters påstår att Finlands regering, som via Solidium äger 25,1 procent av Stora Ensos röster, skulle välkomna en fusion eftersom det kan hjälpa till att hålla pappersbruk och kompetens kvar i Finland men Solidum avböjer att kommentera.

Solidium som är största ägare i Outokumpu inser att en fusion skulle bli en svår nöt att få igenom hos EU-kommisionen. När kommissionen granskade Outokumpus plan på att köpa ThyssenKrupps rostfria del Inoxum så sa EU nej och krävde frivilliga eftergifter eftersom Outokukumpu skulle få över 50 procent av Europas kapacitet på rostfri tunnplåt, därav den pågående diskussionen om Outokumpu ska sälja av i Sverige eller Italien. Eu godkänner inte marknadsandelar över 40 procent vid stora fusioner och en affär mellan UPM och Stora Enso gör att man på vissa papperskvaliteter kommer upp i dessa marknadsandelar.

UPM-Kymmene har 24000 anställda, omsätter 10,1 miljarder euro och har produktion i 16 länder. Stora Enso har 29000 anställda och omsätter 11 miljarder euro.