Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Specialkamera ska hitta bilen på botten av sjön

Räddningstjänsten har nu anlitat ett företag som med hjälp av en tredimensionell kamera kommer att söka efter den försvunna bilen som ligger på botten av sjön i Furudal.

Annons

Räddningstjänsten i Rättvik med sina dykare och en undervattenskamera lyckades ikväll inte påträffa den bil som tidigare under dagen sjönk till botten efter att den kört av vägen intill bron i Furudal.

Vid 19-tiden beslutade räddningsledaren Rune Daniels i samråd med polisen att ta hjälp av mer avancerad teknisk utrustning för att kunna lokalisera bilen som ligger på cirka 20 meters djup.

Med hjälp av en så kallad side-scanner, en tredimensionellkamera kommer man senare under kvällen att återuppta sökandet efter bilen.

- Vi fick uppdraget alldeles nyss och håller på att packa ihop vår utrustning här i Köping för att åka upp till Furudal, berättar Derek Säll på företaget SOMAB, Sjö o mark AB.

Går allt som planerat hoppas man vara på plats och kunna påbörja sökandet vid 22-tiden ikväll. Den utrustning företaget använder, en tredimensionell kamera kan skanna av en yta av 150x150 meter i ett svep.

- Jag tror att vi mycket snabbt kommer att kunna peka ut var på botten bilen ligger, berättar Derek Säll förhoppningsfullt.

Företaget har även tidigare kallats in för uppdrag i Dalarna. Sommaren 2010 hjälpte de till att lokalisera en kropp efter en vattenskoterolycka i Avesta.

Derek Säll och hans team från företaget SOMAB i Köping är nu på plats i Furudal.

- Vi inleder alltid med en genomgång med räddningstjänsten för att få en bra bild av hur vi ska genomföra sökandet.

För ett snabbt och lyckat resultat är det viktigt att de kan få en bra position av vart bilen senast var lokaliserad.

Har vi det som utgångspunkt ska det inte behöva ta många minuter innan vi kan söka av och peka ut vart bilen ligger på botten, berättar Derek Säll.

Vid 22.30-tiden var förberedelserna klara och kamerateamet kunde tillsammans med räddningstjänsten bege sig av ut i en båt för att söka i vattnet efter bilen.

Efter över en timmes sökande ute på sjön kom teamet tillbaka in till land igen.

- Det är svåra förhållanden, men vi har hittat något på botten på cirka 14 meters djup som vi tror kan vara bilen, berättar Derek Säll som leder arbetet med den specialkamera som tagits in som hjälp i sökandet.

En boj har satts ut på platsen och teamet ska bege sig ut dit igen en gång innan de senare i natt skickar ner dykare i vattnet.