Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkade sin gravida sambo i magen

BORLÄNGE
Under nära fem års tid misshandlade 24-åringen regelbundet sin sambo. Han slog henne med knytnävarna, sparkade henne i magen trots att hon bar på deras barn och han tryckte även ett dubbelpipigt hagelgevär mot den gravida magen. Till slut vände sig kvinnan till polisen. Nu väntar 1,5 års fängelse för mannen

Annons

Åtalet som legat till grund för domen mot mannen har gällt händelser från oktober 2007 och fram till mitten av augusti i år. Där framgår hur mannen vid upprepade tillfällen misshandlat sambon med allt från knytnävsslag i ansiktet till stryptag och sparkar.

Bland annat sparkade han henne i magen vid flera tillfällen under 2008 trots att hon var gravid med deras barn. Vid ett tillfälle tryckte han också ett dubbelpipigt hagelgevär mot hennes höggravida mage och hotade att döda både henne och det väntade barnet.

Örfilar och knuffar tycks ha tillhört vardagen liksom att regelbundet hota kvinnan att han skulle döda henne.

Allt började med en händelse i oktober 2007 då mannen enligt åtalet knuffade sin sambos huvud mot sidorutan på en bil och slog henne i ansiktet med knytnäven.

Händelsen blev en början till år av både våld och mycket grova hot från mannen. I mitten av augusti i år hade hon dock fått nog och kontaktade polis för att berätta om mannens övergrepp.

Ett par dagar tidigare, den 12 augusti, hade då mannen misshandlat henne ännu en gång genom att ta stryptag och utdela ett antal örfilar. Hon blev också knuffad till golvet där mannen spottade henne i ansiktet.

Ett par dagar efter att kvinnan kontaktat polis kunde mannen också gripas, i en bil på Tunavägen. I bilen hittades då också både dopningspreparat och ett järnrör, enligt åklagaren avsett att användas som vapen. Även vid ett tidigare tillfälle har mannen stoppats med ett farligt föremål i bilen. Den gången hittade polisen ett basebollträ i metall.

Inför rätten hävdade mannen att kvinnan överdrivit sina berättelser för att få fördelar vid en eventuell vårdnadstvist om barnen.

Tingsrätten anser dock att kvinnan på ett övertygande sätt redogjort för händelserna. Rätten menar att hennes klara och detaljrika beskrivningar av varje händelseförlopp klart visat att händelserna varit självupplevda.

Rätten konstaterar att 24-åringen förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret och att han vid ett flertal tillfällen dömts för misshandel. Han är också sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott i kombination med misshandel och hot mot tjänsteman. Domen blev då villkorlig med 180 timmars samhällstjänst. Alternativstraffet sattes till åtta månader i fängelse.

Sex av dessa månader förverkas nu och tillsammans med det ettåriga fängelsestraff han nu döms till får mannen tillbringa ett år och sex månader bakom lås och bom. Han ska också betala 61 555 kronor i skadestånd till kvinnan, 500 kronor till brottsofferfonden och återbetala 1 525 kronor till staten för analyskostnader.