Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparförslag hotar jobbenpå Älvdalens skjutfält

Innan sommaren ska försvaret besluta om att minska sin personal för skjutfälten i landet med två tredjedelar. Omläggningen av försvaret från värnpliktsarmé till anställda soldater ökar kostnaderna och nu måste det skäras på annat håll. Bland annat ligger Älvdalens skjutfält i riskzonen.

Det var dyster stämning då Älvdalsrådet, militären och lokal- och rikspolitiker träffades på måndagen för att diskutera det senaste i besparingsväg för försvaret.

På plats fanns ett och ett halvt kommunalråd i form av Kjell Tenn och Nils-Åke Norman, överstelöjtnant Leif Torin Carlsson från P4 i Skövde och skjutfältchefen Kent Bladfält. Dessutom flera representanter för Älvdalsgruppen samt bland andra moderata riksdagsmännen Ann-Britt Åsebol och Ulf Berg.

Leif Torin Carlsson inledde med att berätta att PF på uppdrag av försvarsmakten lämnat ett förslag där personalen på landets tiotal skjutfält ska minskas med två tredjedelar. I dag finns 47 "grönklädda" på skjutfälten. När besparingarna är genomförda 2019 ska det bara finnas 30. 27 ska alltså bort.

Man tar alltså resurser från basorganisationen för att få råd med det nya, så kallat insatsbaserade försvaret, där anställda soldater ska stå redo att rycka ut för att strida var som helst i landet.

– Det här får allvarliga konsekvenser och de skjutfält som de anställda soldaterna kan åka till över dagen kommer att användas mer. Älvdalens skjutfält blir för dyrt att utnyttja eftersom soldaterna inte får bo gratis och att de ska ha traktamente när de ligger borta.

Leif Torin Karlsson berättade att P4 nu lämnat förslag där de fem anställda militärpersonalen tas bort helt. Det betyder att förband som vill öva i Älvdalen, själva måste stå för säkerhet och "markservice".

I maj ska försvarsmakten fatta det slutgiltiga beslutet, baserat på bland annat P4-förslaget och alla andra remissinsatsers förslag.

Om då den militära närvaron dras bort från Trängslet befarar många att även FMV och Fortverket drar ned på sina anställda där. Att Älvdalens skjutfält kommer att dö sotdöden.

Kommunalrådet Kjell Tenn, c, sa:

– Gör man den här nedskärningen också tror jag inte man kommer igen mer.

Men trots de dystra utsikterna fanns en del optimistiska idéer.

Skjutfältschefen Kent Bladfält menade att man skulle klara av sina uppgifter om man fick behålla åtminstone 4 av de fem tjänsterna man har i dag. Och att det med tiden kunde bli mer verksamhet genom att till exempel Norge kommer hit för att öva och fler EU-förband utnyttjar fältet.

Kent Bladfält förde också fram tanken om att flytta Dalregementsgruppen i Falun till Trängslet.

– I Trängslet finns redan allt som erfordras för militär utbildning som matsal, kasern, hotell, verkstäder och ett gigantiskt skjutfält i motsats till fältet i Falun där det civila samhället vill överta fältet och man hyr in sig i civila matsalar boende, säger han efter mötet. Dalregementsgruppen årskostnader för enbart lokaler är drygt 2 miljoner vilket direkt kan sparas in on gruppen placeras i Trängslet.

– När jag frågat de hemvärnsman som varit i Trängslet vill de hellre öva här än i Falun där de bara upplever begränsningar och restriktioner.

I maj ska försvarsmakten fatta det slutgiltiga beslutet, baserat på bland annat P4-förslaget och alla andra remissinsatsers förslag. Den nya organisationen ska träda i kraft 2013, så det är som vanligt väldigt bråttom att fatta de kloka beslut som behövs.

Totalt är ett 30-tal personer anställda vid Älvdalens övnings- och skjutfält i dag. Men bara fem från militären. Övriga har bland annat fortverket och Försvarets materielverk som arbetsgivare.