Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spårarbeten håller Kajvägen avstängd

Kajvägen har under helgen och med fortsättning fram till måndag klockan 16.00 stängts av för trafik, med anledning av arbeten med järnvägsspåren till ABB och Impregna.
Under veckan rivs också det yttersta spåret på bangården, nummer 15.

– Vi har då rivit undan en massa spår (sex stycken) för att kommunen ska kunna bygga den nya gång- och cykelbron över stationsområdet, säger Bo Jansson, projektledare för Trafikverket.

Infranord har för Trafikverkets räkning såväl tagit bort spår, lagt in en ny växel samt gjort vissa ombyggnader, främst för att industrispåren till Impregna och ABB ska uppdateras.

Under helgen lades järnvägsspår genom bilvägen och dessutom är nu vägövergången flyttad ett par meter för att de omdragna spåren ska rymmas och att korsningen ska bli så vinkelrät som möjligt.

En ny så kallad storplan, en betongplatta som bilarna ska åka på, blev också klar under helgen.

– Men asfalteringen där kan inte göras förrän under måndagen, säger Bo Jansson.

Eftersom ABB har det trångt inne på sitt industriområde görs det även en utökning av den "hage" som ABB och Kraftdragarna har vid banområdet.

– Ja, den förlängs och blir dubbelt så stor som tidigare. Sedan blir det också fler spår in till hagen.

Därmed kan ABB få plats med fler vagnar och transformatorer i hagen.

För Trafikverket återstår sedan en smärre justering, läs sänkning, av kontaktledningar och stolpar på stationsområdet innan jobben är klara.

– De jobben ska göras lite senare, kanske om ett par månader. Det görs för att kommunen vill kunna placera bron så pass lågt som möjligt, som en anpassning för funktionshindrade, säger Bo Jansson.

Som tidningen tidigare berättat behöver gång- och cykelbron vara färdigbyggd senast 31 december 2013. Detta för att få ut EU-bidraget på 11,6 miljoner kronor, vilket är hälften av den beräknade byggkostnaden.

Det börjar därför brådska för kommunen, som ännu inte kommit i gång med upphandlingen.